Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmammor sägs upp

Annons

- Märkligt eftersom vi alla fyra har fulla grupper, säger Ing-Mari Eiritz, Öna, som är en av de fyra.

De övriga som sagts upp är Susanne Hägglund, Öna, Rosita Persson, Östnor och Eva Lund, Oxberg.

Alla uppsagda på ett bräde. Motiv arbetsbrist.

- Ändå ska 95-100 barn ytterligare slussas in i barnomsorgen inom det här rektorsområdet till hösten, plus att vi dagmammor redan nu har maximalt antal barn i våra grupper.

De nämnda dagmammorna har stöd från sina kollegor Siv Eriksson i Östnor och "Nilla" Andersson, Kråkberg.

Alla sex misstänker att Mora kommun på det här viset vill göra sig av med dagmammorna och om motivet är detta, vart tog då valfriheten vägen för föräldrarna är en fråga de vill att grundskolechefen Jan-Eric Steen ska svara på.

Grundskolechefen säger inledningsvis till tidningen att Mora kommun har 31 fullskaliga förskolor, plus två miniförskolor. Därutöver 14 dagbarnvårdare och åtta kooperativa dagis.

- Det här ska motsvara det behov på barnomsorg som finns i kommunen, säger han.

Samtidigt har kommunen en stor personalpol som innehåller 35 personer där en handfull är förskollärare och några är barnskötare.

- För att kunna decimera personalpolen har beslut tagits att varsla 15 barnskötare om uppsägning. Nu har fackförbundet kommunal krävt att vi strikt ska följa LAS-listan, det vill säga att lång anställningstid i kommunen ger företräde.

Jan-Eric Steen säger att det då visat sig att de fyra nämnda dagmammorna har kortare anställningstid än flera i personalpolen och det är motivet till att de sagts upp.

- Nu är det upp till dem i polen att acceptera plats som dagmamma och är det ingen som är beredd att etablera familjedaghem kommer de uppsagda dagmammorna att få ha kvar sin plats, är grundskolechefens besked och han förnekar avslutningsvis att kommunen skulle ha någon avsikt att göra sig av med familjedaghemmen.

- Så är det inte, intygar han.

Det kan tilläggas att de fyra dagmammorna som sagts upp har mellan nio och 15 års anställningstid i kommunen.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons