Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagmammor blir mobbade av kommunen?

Annons

- Det är inte uppvaktningen i sig som jag tänker på. Det är mera den humana inställningen hos kommunen, att respektera vårt yrke, förklarar en av de fem dagmammorna.

Redan för fem år sedan tog jag upp ärendet med den dåvarande personalchefen i samband med att den första av de fem aktuella dagmammorna nådde 25-års gränsen.

- Vi fick ett muntligt löfte om att saken skulle tas upp och lösas. Men tiden gick och inget hände.

Efter några år med muntliga kontakter utan resultat började en av dagmammorna att skriva till den nya personalchefen Inger Klangebo.

- Jag antog att våran tjänst med timanställningar under våra cirka tio första år som anställda inte godtogs av kommunen till att jämställas med fast anställd. I praktiken hade vi jobbat 55 timmar i veckan dessutom haft viss nattjänst där barn till nattarbetande föräldrar hade möjlighet att sova hemma hos någon av oss. Dessutom tillkom städning och planering som vi många gånger utförde på tid utanför timschemat.

Dagmamman skrev i oktober förra året en direkt fråga till den nya personalchefen.

"Varför anser Mora kommun att en fast timanställning med 55 timmars arbetsvecka under tio års tid inte ska värderas lika högt som en fast anställning?"

Dagmamman fick ett positivt svar för drygt ett år sedan att avsikten är att en timanställning, som motsvarar 40 procent av en heltid likställs med en tillsvidare anställningen. Så sent som i somras bekräftade personalchefen, efter ytterligare flera skrivningar från dagmamman, att personalnämnden antagit denna regel om 25 års anställning och i slutet av augusti klubbade kommunstyrelsen igenom ärendet.

Berörd rektor, Erik von Fiandt, bekräftar också att på en preliminär lista, som kom till Morkarlbyskolans expedition var fem dagmammorna med bland dem som skulle få 25- års uppvaktning.

- Listan skickades in till personalkontoret.

Men helt nyligen fick rektor Fiandt reda på att de fem dagmammorna inte bjudits in till jubileet. Någon förklaring till varför har han inte fått.

Under söndagen ville varken personalnämndens ordförande Jaakko Mattila eller kommunalrådet Gunnel Söderberg kommentera ärendet. Personalchef Inger Klangebo kunde inte nås för en kommentar.

Kommunchef Bengt Welin är inte insatt i ärendet men förmodar i en kommentar att det blivit något missförstånd. Bengt Welin bekräftar att det nya förslaget om att jämställa timanställda 40 procentare av en heltid med fast anställda godtogs av personalnämnd och kommunstyrelse i augusti.

Han ska titta närmare på ärendet efter helgerna.

En av de fem dagmammorna är dock besviken rektors och personalchefers ledarskap.

- Jag tycker att de ska jobba för sina anställda. Eftersom det här ärendet pågått i fem år utan resultat känns det som diskriminering och mobbning av våran arbetsgrupp, samtidigt som vi i vår tur skall lära barnen att de inte ska diskriminera och mobba andra barn.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons