Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagkirurgin måste öka för att klara behoven

Annons

Landstinget har på uppdrag från politikerna utrett dagkirurgin i Dalarna.

-Vi har lagt fram olika förslag på vad som är rationellt. Och då har vi tagit hänsyn både till befolkning, patienter, verksamhet och naturligtvis de ekonomiska förutsättningarna, säger Staffan Johansson, stabschef i länssjukvårdens ledning, som har ansvarat för utredningen.

Tjänstemannaledningen, de fackliga representanterna och politikerna fick information om utredningen före jul.

- Vi har fått kortfattad och bristfällig information så jag har svårt att komma med kommentarer. Vi begärde ut handlingar men fick inget material, berättar Stefan Larsson, Vårdförbundet Dalarna.

Facken fick en muntlig redovisning som enligt Larsson mycket handlade om kapaciteten på dagkirurgin i Mora, Falun och Ludvika.

-De har tagit fram beskrivningar på en avveckling i Ludvika. Och det kan ske tidigast år 2008. Men som jag förstod det finns det inte tillräckligt med lokaler i Mora och Falun för att ta emot patienterna som hör till Ludvika.

Landstinget har inte hunnit med att utföra alla operationer som krävs, sedan dagkirurgin lades ned i Avesta.

-Det finns förslag på hur man ska kunna öka kapaciteten och komma i balans med att operera efter det behov som finns i Dalarna, säger Landstingsdirektören Ulf Hållmarker.

För att klara av den kapacitet som krävs i Dalarna så måste landstinget skapa nya förutsättningar.

-Landstinget skulle klara av det här på den övriga verksamheten men det har inte gått. Därför satsar vi nu 6 miljoner kronor. Vi måste klara vårdgarantin, säger landstingsrådet Sören Bertilsson (s).

- Det innebär en utveckling mot att jobba mer på kvällar och helger och det inkluderar att jobba vidare även i Ludvika.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons