Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagisplatsen är i fara

Annons

Maria är mammaledig och har rätt till dagisplats 15 timmar i veckan för fyraåriga dottern Fanny.

Det är totalt 50 barn i kommunen som har plats på "15-timmarsdagis".

Nu har gundskolechefen tillsammans med rektorsgruppen lagt ett förslag till barn- och utbildningsnämnden (bun), som sammanträder på onsdag, att alla dessa 50 barn samlas på ett och samma dagis centralt i Mora.

- Det här låter som ett helt vansinnigt förslag. Går det igenom innebär det säkert att många måste avstå sin plats. Man sitter inte och reser långa vägar för att barnet ska få vara på dagis tre timmar per dag, säger Maria Olsson som misstänker att förslagsställarna också hoppas på den utvecklingen.

Marias dotter Fanny fyllde fyra år på måndagen och kunde fått ett roligare besked än att hon kanske måste byta både dagisplats och kompisar inom kort.

- Vi har Fanny på dagis för att hon ska få stimulans och vara tillsammans med andra barn. Annars blir hon isolerad här hemma, säger Maria.

Nu har Fanny dagisplats i Finnsnäs i nära anslutning till hemmet.

- Mister hon den platsen kan hon placeras var som helst när jag ska börja jobba igen. Det kan omöjliggöra för mig att gå tillbaka till jobbet, säger Maria.

- Tydligen vill man försöka smyga igenom den här förändringen, men vi har fått reda på planerna genom en källa inom barnomsorgen. Går förslaget igenom måste vi starta en protestaktion. Även om sommar och semester står för dörren.

Kommunen har tidigare försämrat "15-timmarsdagiset" genom att ändra tiderna och dra in lunchmålet. Vi får betala samma avgift som tidigare, trots att barnen inte längre serveras någonting att äta.

Grundskolechefen Jan-Eric Steen bekräftar att förslaget lagts inför onsdagens bun-sammanträde.

- Om det beror på maxtaxan ska jag låta vara osagt, men efterfrågan på platser inom barnomsorgen har ökat från 78 till 90 procent och det handlar alltså om cirka 60 barn som köar för plats. Vi måste på något sätt lösa den här bristen och har inte politikerna möjlighet att anvisa mer pengar till ytterligare platser kan det förslag vi lagt eventuellt frigöra platser, säger Jan-Eric Steen.

När vi berättar om Maria Olssons farhågor för att mista Fannys plats på Finnsnäs dagis när hon ska börja jobba säger Steen:

- Klubbas det här förslaget måste vi naturligtvis hitta ett system så att det fungerar för alla.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons