Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagisköer försvinner tack vare gymnasiet

Annons

Fler och fler elever från andra kommuner väljer gymnasieprogrammen i Älvdalen. Det betyder mer inkomster till kommunen. Och färre och färre älvdalselever väljer att gå på gymnasieprogram i andra kommuner och går i stället i Älvdalen. Det betyder mindre utgifter för Älvdalens kommun till andra kommuner.

Ökade inkomster och minskade utgifter för gymnasieleverna gör tillsammans att barn- och utbildningsnämnden under innevarande år har fått lite marginaler.

Nu tar bun omkring två miljoner kronor av dessa marginaler för att se till att köerna till barnomsorgen försvinner helt och hållet till efter nyår.

I Älvdalen står just nu omkring 30 barn i kö, i Särna fem och i Idre sex barn. I Särna och Idre löser man det hela med att anställa fler dagbarnvårdare. I Särna ska man dessutom utreda om det går att öppna en kompletterande avdelning i Buskowiusskolan och någon nedläggning av det fullbelagda Skrullebo är inte aktuell. I Idre finns också planer på att med tiden öppna en helt ny förskoleavdelning.

I Älvdalen, där alltså 30 barn står i kö, ska man öppna en ny förskoleavdelning i Gula Villan, före detta doktor Welins, en lokal som bara utnyttjas kvällstid av sociala avdelningen nu.

- Vi har sökt tre förskolelärare och fått in hela 30-talet ansökningar, berättar skolchefen Stefan Linde.

Förutom den nya avdelningen i Welins har också den kooperativa förskolan Trull i Evertsberg tagit emot tre barn, vilket ökar inkomsterna för dem och gör det ekonomiska livet lite lättare för Trull.

Med de här åtgärderna löses alltså de nuvarande problemen med kö till barnomsorgen i Älvdalen. Om ett vårdnadsbidrag införs, som den nya regeringen har varit positiv till, så kan situationen förändras om en del föräldrar då väljer att stanna hemma med barnen. Förändringar kan också ske om fler får arbete, så att de måste utnyttja förskolan mer.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons