Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagens ordspråk

Annons

Farliga

organismer

Från Kina kommer rapporter om en svår och dödlig sjukdom som sprider sig bland bönder i Sichuanprovinsen i södra Kina.

Denna del av landet står för större delen av landets grisuppfödning och myndigheterna har fastslagit att det rör sig om ett smittämne som rört sig över artgränsen mellan gris och människa.

På samma sätt som med fågelinfluensan som härjade i Asien för ett år sedan har nu ett farligt smittoämne överförts genom den täta kontakt med extremt stora grupper av djur i dåliga miljöer som är vardag inom grisindustrin.

I den moderna djurindustrin räcker det med att djuren är friska nog för att producera ägg, mjölk eller sina egna kroppar. Sjukdomar som inte nämnvärt påverkar denna produktion accepteras i verksamheten, oaktat om djuren ändå lider och har ont av dem.

Under dessa omständigheter, med trängsel, smuts och sjukdomar är det inte underligt att farliga organismer anpassar sig till att infektera även mänskliga värdar, i dessa fall oftast de bönder som arbetar med uppfödningen.

Vi kommer troligen att få vänja oss vid utbrott av mer eller mindre farliga djuröverförda sjukdomar i framtiden, och med dagens snabba och globala transportmöjligheter lär de inte begränsa sig till sina ursprungsländer.

Jag ser en logisk lösning i en djurfri livsmedelsindustri, till gagn för både människor och andra djur!

DANIEL HEDQVIST

Mer läsning

Annons