Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagen efter fängelsedomen brann cellen

Annons

I går började kriminaltekniker undersöka cellen som började brinna på torsdagskvällen.

Det var klockan 19.39 som SOS fick larm om brand på häktet som är sammanbyggt med polishuset i Falun. Räddningstjänstens rökdykare möttes av kraftig rök när de kom in i cellen där sängmadrassen brann.

Den 24-årige mannen var redan medvetslös och fördes till Falu lasarett.

Två kriminalvårdare fördes med rökskador till lasarettet. En av dem fick lämna sjukhuset redan på natten och den andre kom tillbaka till jobbet vid lunchtid på fredagen.

I går på eftermiddagen var det debreefing för häktespersonalen och andra som varit med om den dramatiska händelsen. De fick berätta om hur de upplevt händelsen och prata tillsammans om säkerheten och hur räddningsarbetet fungerat.

- Alla i personalen visste vad de skulle göra och gjorde ett mycket bra arbete. Vi har haft flera brandövningar och jobbar ständigt med säkerheten på häktet, säger Maria Löfgren, kriminalvårdschef i Dalarna.

Hur kunde 24-åringen få in tändstickor eller annat tändmaterial till cellen?

- Vi är ju ett rökfritt häkte sedan snart tre år. Men de intagna får tända cigaretter utomhus. En teori kan ju vara att någon tagit med sig en brinnande cigarett som inte upptäckts, säger Maria Löfgren.

Brandplatsen är avspärrad för den tekniska undersökningen.

De 24-årige mannen vårdas fortfarande för svåra rökskador.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons