Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dag(s) att lämna över skolansvaret

Annons

Nej, Sofia Knöös (s). Moderaterna tror inte att alla problem i skolan löses genom friskolor. Däremot tror vi att valfrihet och konkurrens ökar kvaliteten i skolan och ger alternativ för eleverna.

Beträffande lärartätheten så är den oförändrad mellan 1994 och 2004. Däremot har andelen obehöriga lärare ökat från sex procent till 15 procent under samma period. Det är inte fler vuxna som ger bättre kunskapsresultat, det är fler välutbildade och behöriga lärare som behövs.

Moderaternas skolpolitik fokuserar på skolans kunskapsuppdrag och på varje elevs möjlighet att nå kunskapsmålen. Kvalitetskraven på skolan måste höjas, samtidigt som skolan måste ges nya verktyg så att man kan möta kraven. En av fyra elever lämnar år efter år grundskolan utan att ha uppnått de grundläggande kunskaperna och färdigheterna i alla ämnen. Detta vill moderaterna ändra på och vill över tre år tillföra ytterligare sju miljarder kronor till skola och förskola än vad regeringen satsar. Så det är inte som Sofia vill påskina, att moderaterna skulle dra ned på resurserna till skolan.

För att fler elever ska nå målen i skolan bör lärarkompetensen stärkas, kursplanerna förtydligas och betyg införas tidigare än i dag. Detta konstaterar Skolverket i sin lägesrapport i november 2005. Skolverket menar att skriftlig information till elever och föräldrar och nationella prov i årskurs fem bör vara obligatoriska.

Här vill moderaterna införa betyg från årskurs sex. Ingen elev tjänar på att eventuella problem göms undan, istället för att lösas. Skolverkets bedömning är att tidigare och tydligare kunskapsbedömningar är en viktig väg till bättre resultat.

MELKER ANDERSSON MELKER ANDERSSON ÄR ORDFÖRANDE FÖR MODERATERNA I HEDEMORA OCH OCKSÅ LEDAMOT AV KOMMUNSTYRELSEN OCH BARN- OCH UTBILDNINGSNÄMNDEN.

Mer läsning

Annons