Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyklister på fel ställe

Annons

Häromdagen när en kund gick ut från bokhandeln hörde Harriet och Monica däckskrik och sedan hur det skramlade till i en cykel.
Kunden som hade lämnat butiken blev påkörd.
Inget blodvite uppstod men den påkörde mannen bad cyklisten om ursäkt – vilket i sammanhanget inte är korrekt eftersom det är förbjudet att cykla på nämnda ställe.
– Vi har upplevt det här problemet i så många år, men nu börjar det hända saker. Det som jag vill är att göra folk observanta på att de gör fel, säger Harriet.
– Ja, det kan hända allvarliga saker. Tänk om en äldre person med rullator, eller en förälder med barnvagn, går ut på gatan och blir påkörd, säger Monica.
– Det händer också att småbarn vill gå ut själva utanför butiken om det blir tråkigt när pappa eller mamma handlar, berättar Harriet vidare.
Men det rekommenderas alltså inte med tanke på omständigheterna.
På samma gata ligger Jannes foto.

Känner du oro för vad som kan hända kunderna ute på trottoaren?
– Det är bara förnamnet! Jag bävar för den dag en unge blir påkörd härute. Jag har vänt mig till polisen men de prioriterar det inte, säger Jan Norrgo.
Norrgo säger att cyklandet på trottoarer har ökat i och med cykel- och gångbanornas tillkomst.
– Det är ett ofog. Men inget vi prioriterar. Cyklisterna ska hålla sig på vägbanan precis som bilarna, säger stationsbefäl Bengt Westlund hos Ludvikapolisen.
– Patrullerande polis som upptäcker personer som cyklar på gågatan, de brukar påpeka felet.
Böter kan annars bli fallet, à 400 kronor.

SARAH HJÄLM

Mer läsning

Annons