Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cykelvasavinnare var dopad

/
  • Det var då. Nina Gässler strålar ikapp med kransmasen Jonas Nilsson efter segern i Cykelvasan. Nu har hon fråntagits segern.
  • Jennie Stenerhag ny segrarinna i Cykelvasan 2012.

Nina Gässler, Geilo IL Sykel, log i kapp med solskenet efter att vunnit förra årets Cykelvasan med över sex minuter.

Men det var ett falskt leende.

För nu, ett år senare, har hon fråntagits segern.

Orsak: Tyskan Nina Gässler, som bor i Norge, hade lämnat ett positivt dopningsprov efter Farrisloppet i Norge den 16 juni.

Annons

Orsak: Tyskan Nina Gässler, som bor i Norge, hade lämnat ett positivt dopningsprov efter Farrisloppet i Norge den 16 juni.

Processen mot Nina har dragit ut på tiden, nästan ett helt år.
Det var för bara ett par dagar sedan som arrangörerna ändrade resultatlistan och strök Ninas namn.

Ny segrare i 2012 års Cykelvasan är falutjejen Jennie Stenerhag.
– Är det officiellt nu?

Jennie själv visste inte om att hon stod högst upp i resultatlistan är DT-sporten ringde henne på onsdagen.

– Jag har vetat att något var på gång, jag hittade hennes dom på en norsk hemsida. Men Cykelvasan har inte bekräftat det för mig. Jag har inte fått ut mina prispengar än, så det har varit en jättelång process, säger Jennie.

Arrangörerna av Cykelvasan har hållit tyst om dopningsaffären.

– Resultatlistan är nu officiell, vi har strukit henne från resultatlistan och flyttat upp Jennie Stenerhag som vinnare 2012. Vi har tagit del av domen mot henne från en norsk internetsida, och där står att alla hennes resultat under en viss period där Cykelvasan ingår, ska tas ifrån henne, säger Vasaloppets sportchef Tommy Höglund.

– Vi fick reda på för ett par veckor sedan att ett beslut kommit i frågan efter att vi läst det på en norsk internetsida. Men vi har inte fått några dokument än. Det råder ingen tvekan, men vi har inte haft någon kontakt med Nina än. Hon svarar inte på telefon, fortsätter Tommy Höglund.

Det var bara för ett par dagar sedan som arrangörerna av Cykelvasan tog beslutet att stryka Nina Gässler från resultatlistan, nästan ett år efter att hon varit först under måldevisen i Mora.

– Vi ändrade resultatlistan för ett par dagar så att det skulle bli rätt för speaker och journalister i årets Cykelvasan, säger Tommy Höglund och tillägger:

– När vi fick höra tals om domen skickade jag ett mejl till Antidopning Norge. Efter en vecka fick jag svar att de skickat det vidare till Norska Cykelförbundet, men vi har inte fått svar än. Jag är lite besviken på norska förbundet att de inte har underrättat oss arrangörer om domen.

Jennie Stenerhag står alltså nu som segare i 2012 års Cykelvasan, och på lördag ska hon försöka att försvar den senkomna segern.

– Formen är väl si så där. Jag kraschade i en tävling i Norberg och slog i svanskotan. Efter det har jag inte kunnat träna som velat. Men det blir bättre och bättre. Har jag bara inte ont så tror jag att formen är bra. Men Alexandra Engen blir svår att slå. Hennes formkurva bör vara på väg uppåt eftersom det är VM i Sydafrika snart, säger Jennie.

Här är en länk till domen som Norges Cykleforbund publicerat

Annons