Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cyberjakt ska trygga återväxten

Annons

För Jägareförbundet är det en önskedröm som blir sann. Återväxten är ett av deras stora problem och sålunda uppmuntrar de verkligen projektet.

Biologiläraren Jenny Jansson har för dagen en grupp om 14 elever från årskurs sju på Kyrkskolan som så småningom ska ta jägarexamen.

- Det har fallit väldigt väl ut.

Med hjälp av den datoriserade skyttebanan i Björsjö övar eleverna sig med hagelgevär. Anläggningen påminner om ett avancerat tv-spel, där en stor bild av ett naturområde projiceras på en skärm. Sedan flyger animerade fåglar runt på bilden och elevernas mål är att sikta på dem med geväret och trycka av.

En sorgsen röst talar om ifall de missar.

I samarbete med jaktvårdskretsen i Ludvika och dess representant Kjell Hallgren, utbildas eleverna i teori och praktik. Var och en får en personlig fadder, som anpassats efter elevens intressen. Hundintresserade Cissy Larsson har exempelvis en mentor som tränar hundar i lydnad.

- Jag är ofta ute i skogen med min labrador, berättar hon.

Även skogsbolagen ser positivt på samarbetet.

- Jägarkåren är gammal och dags att föryngra. Därför sponsrar de böcker och ger rabatter till de yngre när de tar sin examen, berättar Hallgren.

Av de 14 eleverna i sjuan är tre flickor; Cissy Larsson, luftgevärs-talangen Lisa Spelmans och Emmy Lankestad.

- Egentligen tänkte jag ta jägarexamen när jag blir äldre, men nu fanns det ju i skolan, säger Emmy.

En del av utbildningen handlar om att lära eleverna vad en jägare egentligen gör. Jenny Jansson har nämligen noterat en synnerligen negativ inställning gentemot jägare bland sina biologkollegor.

- Man kan inte bara gå ut och skjuta djur, utan att ta med hela kretsloppet i räkningen.

- Utan respekt för naturen ska man inte vara jägare.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons