Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CV- hysteri

Annons

Oavsett vem man är ska man ha en CV när man söker jobb. Många vet knappt vad en CV är. En del har ingen dator och många kan på grund av skrivsvårigheter inte upprätta en CV.

Dessa betraktas ofta som dumma, okunniga och värdelösa, trots att de både är pålitliga, duktiga och arbetssamma.

Många har hamnat utanför arbetsmarknaden trots ivriga insatser att skaffa jobb. Ibland tvingas de in i aktiviteter och kurser helt i onödan som trycker ner dem ännu mer.

Alltså måste man återgå till det synsätt som fanns på min tid, och ge dessa arbetssökande en bättre chans att få ett jobb.

Be dem komma på ett besök och ge dem en chans att visa vad de kan några dagar istället för att be dem skicka in sin CV med fotografi.

Visa någon gång dessa människor lite respekt bara för att de inte kan uppvisa en välskriven CV.

I min värld, där vi har lång erfarenhet av att anställa och utbilda samt leda personal tycks jag i dag vara ensam om denna enkla och fungerande filosofi.

Detta anställningssätt ledde till en lysande karriär både i mitt eget och andras fall. Det gav många nya möjligheter och blev en god stimulans på många sätt.

Självförtroenden stärktes istället för att bombas bort och ödmjukheten växte i takt med den insikt man fick under tiden som chef, arbetsledare och sedan som vd.

I vår värld, bland företagsledare och chefer, vill man inte längre lyssna på detta utan där vill man bara bestämma.

Det är absolut ingen match att ändra ett samhälle till det bättre med rätt attityd, men fullkomligt lönlöst om man ger folk en stämpel i pannan som man kvalitetsbestämmer grisar före slakt. Inte undra på att folk i dag vantrivs på sina jobb.

Personligen är jag medlem i Ledarna, men har slutat läsa deras tidning, helt enkelt av den anledningen att den ofta lär ut ett synsätt till chefer och arbetsledare som inte står i relation till min egen erfarenhet och uppfattning hur man bäst bör behandla sina arbetare under sig.

Det är en skandal att ett förkastligt synsätt på arbetaren genomsyrat hela vår välfärd där man slutat titta på denne som människa av kött och blod och istället ser arbetaren som ett föremål med en stämpel i pannan och med ett nummer.

SVEN-OLOF ANDERSSON

Mer läsning

Annons