Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Coop sänker chefslöner - får motstånd

Annons

- De berörda kommer att ha kvar i stort sett samma arbetsuppgifter som tidigare, men får en ny titel. Coop är ute efter att spara pengar, men vi kan givetvis inte acceptera en lönedumpning, menar Daniel Andersson, vik förste ombudsman på Handels i Dalarna.

Nu är det inte bara chefernas löner på Coop Forum i Falun, som Coop vill sänka. Kraven på lönesänkningar har gått ut till samtliga butiker i Sverige.

- Det gäller hela kedjan, där vi tar bort ett chefsled, säger Magnus Frisk, informationschef på Coop Sverige.

Från centralt håll vill man genomföra en tydligare organisation.

Inom organisationen i dag finns avdelningschefer och säljledare. I den nya organisationen blir högsta chefsposition säljchefens.

Och det är alltså avdelnings-chefernas löner Coop vill sänka, när de får en ny titel.

- Vi tycker ändå att vi erbjuder en marknadsmässig lön, tillägger Magnus Frisk.

Men är ändå lönesäkningar ett väl drastiskt grepp att ta till?

- Inte om man ser till att de får nya arbetsuppgifter och annat ansvar. Men visst har jag samtidigt respekt för att berörda personer blir missnöjda över att få gå ner i lön.

Diskussionerna om sänkta löner för de berörda cheferna kom som en blixt från klarblå himmel, enligt ombudsman Daniel Andersson:

- I första läget fanns inga lönediskussioner med över huvud taget, utan allt handlade bara om omorganisationen som ska göras. I slutet av maj kom löne- diskussionen hastigt upp.

- Lönesänkningar kan vi inte gå med på, och förhandlingen om lönesättningen går nu till central förhandling, säger Daniel Andersson.

Coop Sverige visade förra året upp en förlust kring en halv miljard kronor. Företaget måste spara sig ur krisen, och ser över vad man kan vidta för åtgärder.

- Våra Forum-butiker står för en stor del av underskottet vi visade upp ifjol, även om jag vet att våra butiker i Dalarna går ganska bra, säger Magnus Frisk och fortsätter:

- Men vi måste handla snabbt, vidta åtgärder för att förbättra vår totala ekonomi.

I Falun kommer Ica Maxi att etablera sig under nästa år. Hur ser ni på den konkurrensen?

- Vi har en tuff konkurrens på alla orter vi finns på. Vi ska utveckla och satsa vidare på de butiker vi själva har. Göra dem ännu bättre, och se till att vi kan erbjuda bra och låga priser på våra varor. Då står vi oss bra i konkurrensen, slutar Frisk.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons