Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Colombia ett orosmoment för Bush

Annons

Krigsskepp och krypskyttar var utplacerade när USA:s president George W Bush tog sig till Colombia på sin resa genom Latinamerika.

Besöket är det mest kritiska under den amerikanska charmoffensiven i regionen.

På söndagen lämnade Bush Uruguay där han diskuterat hur handeln kan underlättas med president Tabaré Vázquez. Efteråt framhävde ledarna att det går att samarbeta trots att regeringarna följer olika ideologier. Bush öppnade för att reducera de jordbrukssubventioner som politiska ledare i Latinamerika förgrymmas av och får dem att motsätta sig förslaget om frihandel med USA.

Uruguay däremot vill förbättra samarbetet med stormakten för att lyfta landet ur fattigdomen.

Endast tolv procent av uruguayanerna samtyckte till Bushs besök, men hela 59 procent vill få till ett frihandelsavtal med USA, enligt en undersökning som institutet Cifra presenterat.

På presskonferensen efter toppmötet höll Bush fast vid sin strategi att inte svara på frågor om president Hugo Chávez som gör en parallell rundresa i området. På söndagen befann sig venezuelanen i Sydamerikas fattigaste land Bolivia och på måndag tar han sig till Haiti som är den mest nödställda nationen i hela Latinamerika.

Chávez leder protesterna mot Bush som förföljer amerikanen vart han än åker. Men det kompakta missnöjet med USA i regionen hade på söndagen ännu inte avspeglats i några allvarliga våldsamheter.

Däremot var oron stor inför Bushs visit i Bogotá. Nog för att Colombia är USA:s främsta allierade i Latinamerika men gerillagruppen Farc - som numera framför allt ägnar sig åt narkotikahandel - avskyr Washington-regeringen. Farc genomför då och då attentat i den colombianska huvudstaden.

President Alvaro Uribe har som mål att få bukt med gerillagruppen under sin andra mandatperiod. Han strävar efter att få i hop ungefär 44 miljarder dollar för att kunna dra i gång fas två av Plan Colombia, som syftar till att göra Latinamerikas osäkraste land tryggare. Under en sexårsperiod ska pengarna framför allt användas till att få bort fattigdomen i landet och därmed en stor del av narkotikaligornas rekryteringsbas. Förhoppningen är att den rika världen ska bidra med 30 procent av pengarna.

Bush har redan lovat hjälpa till med 600 miljoner dollar om året varav delar går direkt till kampen mot narkotikasmugglingen. Stormakten konsumerar ungefär hälften av världens kokain - Colombia är världens största producent av den inkomstbringande drogen.

Nästa stopp under Bushs resa är Guatemala.

TT

Mer läsning

Annons