Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Colombia ändrar kokainstrategi

Annons

Colombia ska minska sin besprutning av kokaplantor, som används i framställningen av kokain, och i stället dra upp plantorna med rötterna, uppgav regeringen på lördagen.

Nyheten välkomnades av miljövänner som kritiserat det av USA stödda bruket av växtgifter vid besprutningen. De anser att kemikalierna förstör vattenkvalitén och tar död på lagliga grödor och plantor som har avgörande betydelse för den biologiska mångfalden i landet.

Lokala bönder som inte odlar de olagliga kokaplantorna har bittert klagat över besprutningen och grannlandet Ecuador säger att Colombia skapar både miljö- och hälsoproblem på bägge sidor om gränsen.

Besprutningen har varit en del i det av USA finansierade programmet mot kokain. Manuell uppdragning av plantorna är effektivare när det gäller att hindra att kokabusken växer upp på nytt, vilket den ofta gör efter att växtgift bränt de sköra gröna bladen från stjälkarna.

Att dra upp kokabuskarna med rötterna innebär också risker. Arbetare, som använder spadar och händer för att dra upp plantorna, har dödats av landminor som lagts ut av vänsterrebeller.

Colombia är världens största kokainexportör och producerar över 600 ton av drogen årligen, uppger regeringen.

I det fyra decennier långa gerillakriget har vänsterrebeller och paramilitära grupper finansierat sina operationer med hjälp av kokainhandeln.

Tusentals människor dödas varje år när rebeller och paramilitära grupper strider om landområden där kokabusken odlas.

TT

Mer läsning

Annons