Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clas Ohlson-miljardär tar över nöjesparker

Annons

Johan Tidstrand, en av arvtagarna till hemmafixarkedjan Clas Ohlson och därmed aktiemiljardär, blir ny nöjesparkskung i Sverige.

Tidstrand tar över ett företag där Gröna Lund, Kolmårdens djurpark, Skara sommarland och Vildmarkshotellet ingår.

Tidstrand har inte någon tidigare erfarenhet av upplevelseparker men tycker att det är en väldigt intressant och rolig bransch.

- Det ska bli kul att vara med och utveckla det här. Jag går in som 80-procentig ägare och min syster Helena Tidstrand med 20 procent. Men Clas Ohlson har ingen koppling till det här, säger Tidstrand om köpet som finansieras genom lån.

Någon annan verksamhet än ägandet i Clas Ohlson, för närvarande värt runt 1,3 miljarder kronor, har han just nu inte.

Säljare till de fyra anläggningarna är företaget Parks & Resorts Scandinavia (PRS). Det etablerades i början av 2000-talet för att strukturera om den nordiska upplevelseparksbranschen. Tanken är att Tidstrands köparbolag framöver ska ta över namnet Parks & Resorts Scandinavia.

Med affären försvinner den kända Gröna Lund-familjen Lindgren som ägare i PRS och svenska nöjesparker. För närvarande har två av familjens medlemmar ett ägande på tillsammans 14,5 procent i företaget.

PRS är i dag lönsamt. Några omedelbara förändringar av ledningen i företaget eller verksamheterna i parkerna står enligt Johan Tidstrand inte på agendan:

- Jag tycker att de har skött det här bra, men det krävs en högre investeringstakt. Vad det kan innebära är dock för tidigt att gå in på.

Tänker du köpa största konkurrenten Liseberg?

- Ha ha. Nej, men det är inte omöjligt att det bli fler förvärv i framtiden, säger Johan Tid-strand.

De nuvarande ägarna till PRS har under en längre tid arbetat med att hitta nya långsiktiga ägare till verksamheten. Parterna är överens om att inte offentliggöra den köpesumma man nu kommit överens om.

NILS ODÉN/TT

Mer läsning

Annons