Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civila dog, bekräftar afghansk polis

Annons

Minst 30 civila var bland 136 döda i västra Afghanistan som USA-alliansen hävdade var talibaner allihop, uppger afghansk polis.

USA-alliansen rapporterade i måndags att dess styrkor angrep talibanställningar i Shindand i söndags. "Sju fiendeställningar förstördes och 87 talibankrigare dödades", löd rapporten. Två dagar tidigare utkämpades en annan strid där 49 talibaner rapporterades ha dött.

Men provinsen Herats polischef Mohammad Shafiq Fazli bekräftade på tisdagen uppgifter från folk i trakten om att åtskilliga av de döda var civila. Bland offren var kvinnor och barn, meddelade han.

Fazli sade att han grundade sitt påstående på rapporter från "olika källor" i distriktet Shindand.

Också områdets administratör Khodadad Erfani bekräftade att det fanns civila bland de döda.

En enda amerikan rapporterades ha stupat.

I måndags gick ett tusental människor ut på gatorna i Shindand i protest mot dödandet av civila. De kastade sten och satte eld på guvernörens och polischefens kontor.

På tisdagen demonstrerade några hundra upprörda afghaner i provinsen Nangarhar i öster mot dödandet. De brände en docka som föreställde president Bush och ropade USA-fientliga slagord, rapporterar Reuters. I Nangarhar dödades sex civila i söndags.

Studenter blockerade en väg in i provinshuvudstaden Jalalabad och krävde president Hamid Karzais avgång.

Därefter avslutades protesten fredligt, under strikt polisbevakning.

På tisdagen uppgav en afghansk befälhavare i söder att 60 "militanta" personer dödats i en Natoledd offensiv i södra Afghanistan. Också pakistanska medborgare ska ha funnits bland de döda.

Närmare detaljer om händelserna i söder fanns ännu inte.

TT

Mer läsning

Annons