Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Civila döda i Afghanistan oroar USA

Annons

USA är oroat över att allt fler civila drabbas av kriget i Afghanistan, och anklagar talibanerna för att medvetet rikta in sig mot civilbefolkningen.

Läget i Afghanistan är ett av de ämnen som ska diskuteras när USA:s president George Bush, försvarsminister Robert Gates och utrikesminister Condoleezza Rice träffar Natos generalsekreterare Jaap de Hoop Scheffer vid en arbetsmiddag på Bushs ranch i Crawford i Texas.

Afghanistans president Hamid Karzai har uppmanat utländska styrkor att undvika att civila kommer till skada då de jagar rebeller, att sluta söka igenom människors hus och att samordna sina attacker med den afghanska regeringen.

Det växande dödstalet bland civila har utlöst protester från afghaner med krav på att Karzai ska avgå och att de amerikanska soldaterna ska lämna Afghanistan.

Tyskland, som har soldater i landet, har krävt en granskning av hur de utländska styrkorna opererar.

Det har hänt flera gånger vid strider mellan talibaner och USA-alliansen eller den Nato-kommenderade styrkan Isaf att flyg har kallats in för att slå ut motståndarna. Följden har blivit att många talibaner dödats enligt Nato och USA. Men enligt afghanska källor dödas också många civila.

I söndags dödades minst tio personer när en självmordsbomb exploderade på en marknad i Gardez, tio mil söder om Kabul. Dessutom uppges ett 50-tal talibaner ha dödats i två strider i södra Afghanistan i söndags, i provinserna Ghazni respektive Helmand.

TT

Mer läsning

Annons