Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

CIA-utredningar leder ingenvart

Annons

Utredningarna som har gjorts om CIA:s hemliga operationer i Europa kommer inte att få några konsekvenser. Det antyder EU-kommissionären Franco Frattini.

Frattini kommenterar Europarådets utredare Dick Martys nyligen framlagda rapport och säger att anonyma vittnesmål inte räcker för att bevisa förekomsten av hemliga fängelser i EU-medlemmarna Polen och Rumänien.

Men han tillade att han tänker ta kontakt med länderna för "klargöranden".

Både Polen och Rumänien har med kraft avvisat uppgifterna i Martys rapport. Frattini förklarade i november 2005 att länderna riskerade att få sina rösträtt i EU upphävda om uppgifterna visade sig vara sanna.

Så sent som i förra veckan uppmanade en talesman för Frattini Polen och Rumänien att skyndsamt tillsätta oberoende utredningar och se till att eventuella offer kompenseras.

Marty har beklagat den bristande samarbetsviljan från länder som utpekats för samarbete med CIA om fångutväxlingar och hemliga fängelser. Men han understryker i sin rapport att de anonyma vittnesmålen, bland annat från CIA-tjänstemän, räcker som bevis deras existens och för de förhörsmetoder gränsande till tortyr som sägs ha förekommit i fängelserna.

Men andra EU-länder tycks ha föga intresse av att gå på djupet med anklagelserna, inte minst eftersom Marty även har allvarlig kritik mot till exempel Italien och Tyskland. Redan i sin första rapport från juni 2006 förklarade Marty att många länder varit med om att bygga upp CIA:s "globala spindelnät" av fängelser och fångtransporter.

TT

Mer läsning

Annons