Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christian gör alfabetet till sitt "Engagerade föräldrar"

Annons

-Det är underbart att se vilket stöd han har av personal och elever i Djuråsskolan, tycker hans mor Anne Hartikainen.

Christian har ett funktionshinder -downs syndrom -och lever sitt liv i ett högt tempo -och ibland på alldeles för höga höjder.

Han är nämligen inte bara nyfiken, snabb, företagsam och charmig, utan också mycket intresserad av att klättra.

-Tidigare har jag skällt när Christian inte fått den hjälp han behövt, men nu vill jag berömma kommunen och personal och elever vid Djuråsskolan. Han går i första klass och hans skolgång fungerar perfekt, bättre än vad jag någonsin kunnat hoppas, säger Anne Hartikainen och beskriver sonens utveckling som en dröm som blivit verklighet.

Trots att han har särskilda behov av stöd har Christian integrerats på ett fantastiskt sätt, blivit en i gänget i klassen och på skolgården. Han stavar sig genom ord och meningar, han demonstrerar sin läsförståelse genom att med hjälp av teckenspråk återberätta det han läst och under rasterna deltar han i motoriskt krävande utelekar, exempelvis bandy.

-Jag saknar ord för att uttrycka min beundran för elevassistenten Ingela Berglund, lärarna Maria Sjönneby och Anna-Karin Larsson, förskolelärare Irene Brandt och inte minst världens bästa rektor Kerstin Sjöberg. Ragnar Nyrén är en annan fantastisk skolledare, tycker Anne och berättar att Christians syskon nu ska få gå en kurs i teckenspråk.

Ingela Berglund har i egenskap av elevassistent följt Christian i ett och ett halvt år. Hon är imponerad av hans nyfikenhet, läraktighet och starka vilja.

-Han har en inneboende trygghet som är imponerande och han knäckte läskoden snabbare än vad jag kunde tro. Vi har inget färdigt undervisningspaket för Christian, utan kombinerar olika metoder och stimulerar hans nyfikenhet. Att han går i en vanlig grundskola gör att han snabbt tillägnar sig sociala kunskaper. Han har också jättebra klasskamrater och hans närvaro utvecklar deras känsla för gemenskap och skapar förståelse för att vi alla är olika, men ändå lika värdefulla, konstaterar Ingela.

Christian stortrivs i sin skola, med sina kamrater och med bokstäver och siffror som är på väg att bli hans.

Och sin klätterlust får han också utlopp för. Under ordnade och säkra förhållanden.

-Vi brukar besöka KFUM:s klätterhall i Borlänge, berättar mamma Anne.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons