Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Gruhs: Jag hoppas att Björbo håller liv den magiska julnatten

Annons
Klockan 02:00 på juldagen går människor i Björbo man ur huse och tänder marschaller. Nya och gamla vänner möts i mörkret.

En av de äldsta jultraditionerna i Dalarna står invånarna i Björbo för. Klockan 02:00 på juldagsmorgonen tänds tusentals marschaller på gårdar och längs byns alla vägar.

Någon ”tjuvstartar” – andra sover över och väcks av en ilsken telefonsignal från grannen som irriterat frågar varför du inte kommit ut och tänt "dina" ljus?

Traditionen har en kyrklig bakgrund. Björboborna har i alla tider varit hänvisade till julottan i sockenkyrkan, Floda kyrka. Under 1800-talet fanns ingen gatubelysning. För att den milslånga slädfärden till kyrkan skulle bli angenäm kom byborna på att man kunde sätta upp marschaller längs färdvägen, åtminstone i den egna byn.

Traditionen har levt vidare. Jag minns mina tidiga barndomsår som något fullständigt självklart att vi skulle ha marschaller längs den långa vägen från bostaden till dåtidens riksväg 71. Då, som nu, varierade vädret. Vissa julnätter var det irriterande töväder, andra år var den minus 20 grader när marschallerna skulle tändas. Men de skulle ut!

Oaktat vädret kom det alltid gäster till vårt hus. Kaffepannan hölls varm under många timmar. Själv smet jag ut för att besöka flera grannar och vänner.

Som 70-åring blir det sällan besök hos grannarna under juldagsnatten. Men varje julnatt tänker jag tillbaka på hur det var under ungdomsåren.

Julnatten i Björbo var magisk. Alla var ute på byvägen. Många kramades för de hade inte träffats sedan förra julnatten. Många var tillbaka i hembygden och träffade gamla skolkamrater de inte mött på många år. Det var hemvändarhelgen med sort H.

I dag träffar jag vänner och bekanta som tycker att det är dags att bryta traditionen med julnattsljus klockan två på juldagsmorgonen.

Argumenten är försvarbara; otidsenligt att tända ljus klockan 02:00, jobbigt att väcka barnen vid denna tid på dygnet, ingen vill ha ”främmande” på juldagsmorgonen och osäker väderlek.

Personligen hoppas jag att traditionen ska överleva. Jag tror att vi är tämligen ensamma i landet om ”ljuständningen” två timmar efter midnatt. Minnet från mina egna ungdomsår övertygar mig om att också morgondagens unga kommer att tacka oss äldre för att vi värnade om traditionen.

Det är ingen tillfällighet att de flesta bilister som försöker ta sig fram på byvägen under julnatten i Björbo har förare och passagerare från orter utanför Gagnefs kommun. De är förundrade över att traditionen överlevt!

Christer Gruhs är journalist och tidigare chefredaktör för Dalarnas Tidningar.

Mer läsning

Annons