Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer cyklar hem från skolan - en liten tripp på 75 mil

Annons

Förra fredagen slutade Christer Jeppsson och Fredrik Håkman Grann skolan i Älvdalen. Sedan cyklade de hem, liksom många andra skolelever gör.

För de här pojkarna var cykelturen inte över på en kvart som för de flesta andra. De hade 75 mils cykelväg framför sig när de startade i Älvdalen.

Christer Jeppsson och Fredrik Håkman Grann går båda andra året på naturguide/vildmarksturism vid Älvdalens naturbruksgymnasium. Christer är från Hörby i Skåne och dit är det hela 75 mil och det är hem till honom som han och Fredrik nu håller på att cykla.

Fredrik, som bor i Arboga i Västmanland, blir sedan upphämtad av sin mor i Hörby och slipper den extra cykelturen till Arboga.

Cykelturen ingår i ett projektarbete som pojkarna ska göra på sin fritid. När de återkommer till skolan i höst ska de redovisa för andra elever och berätta om sin långa cykeltur.

De ska också lämna redogörelse till lokala näringsidkare som sponsrat med mat och material.

- Under turen kommer vi att fotografera olika sevärdheter och naturens skillnader efter vägen till Skåne, säger Christer.

De som vill kan också dag för dag följa vår resa via internet där vi varje dag ska lägga in bilder och dagboksanteckningar från resan, berättar Fredrik.

Den som vill se hur det går för pojkarna kan gå in på Älvdalens Utbildningscentrums hemsida och titta efter deras länk där.

- Vi gör det här för att lära oss mer om hur kroppen fungerar under olika omständigheter. Vi är medvetna om att vi kommer att stöta på både fysiska och psykiska dilemman, säger de båda två.

- Men det ska bli väldigt roligt och vi ser det som en stor utmaning att kunna planera och genomföra en sådan här tur.

Övernattningarna kommer att ske i ett vindskydd de lånat på skolan. 12-13 dagar har de räknat med att vara på väg. Då finns reservdagar inlagda så att de kan vila om någon kroppsdel har utsatts för onormalt mycket slitage.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons