Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chhey fick svar från utrikesdepartementet

Annons

Carlberg förklarar bland annat att regeringen för snart ett år sedan beslutade om ett bidrag på tre miljoner kronor för genomförandet av Khmer Rouge-tribunalen.

Khmer Rouge-tribunalen är den rättegång som FN avtalat med Kambodjas regering, en rättegång där de Röda Khmer-ledare står anklagade för folkmord, brott mot mänskligheten och brott mot krigets lagar under åren 1975 -1979.

"En rättegång är angelägen för att underlätta försoningsprocessen i Kambodja, bidra till stärkandet av den kambodjanska rättsstaten och visa att straffrihet inte kan tolereras", förklarar departementssekreteraren i sitt svar och berättar om det svenska utvecklingssamarbete med Kambodja som inleddes med humanitärt bistånd genom FN 1979.

- Programmet, där insatser fortfarande pågår, omfattar landsbygdsutveckling, basutbildning, demokrati och mänskliga rättigheter, samt minröjning.

I sitt brev, som från början var adresserat till statsministern, ställde sig Chesdar Chhey frågande till att Sverige kan stödja Kambodjas nuvarande regering. En regering som enligt Chhey styrs av en enda man, diktatorn Hun Sen.

Hun Sen var en gång i tiden kommendant inom Röda Khmer-erna och många av medlemmarna i hans regeringsparti, Cambodja PeopleÕs Party, är före detta Röda Khmerer.

Chesdar Chheys uppgifter styrks av bland annat Human Right Watch, svenska Dagen, liksom flera internationella källor som beskriver kaoset i Kambodja i dag.

Johan Carlberg betonar i sitt brev att det övergripande målet för svenskt utvecklingssamarbete är att bidra till Kambodjas egna ansträngningar för fattigdomsbekämpning, men Chesdar Chhey tror inte att de svenska biståndsmedlen någonsin når det kambodjanska folket.

I sitt brev till statsministern, liksom för tidningen, berättade Chesdar i slutet av november i fjol om hur Hun Sen kontrollerar polismyndighet, skolväsendet, militär och domstolar och hur till och med Röda Korset står under diktatorns inflytande.

Departementssekreteraren försäkrar i sitt brev att man från regeringshåll följer situationen i Kambodja och att man, efter den uppmärksammade arresteringen av ledaren för den fria radiostationen "Beehive Radio" genomförde en demarché ("framstöt" enligt ordlistan) hos kambodjanska utrikesdepartementet, där man uttryckte sin oro för yttrande- och pressfriheten i Kambodja.

Chesdar kom med sin fru Chanboramey till Sverige i augusti 2003. Nu bor makarna tillsammans med sonen Victor Willy, snart ett år gammal, på Ludvika Gård.

Efter avvisningsbesked i oktober i fjol, ansökte familjen på nytt om att få stanna sedan den nya lagen trädde i kraft i november.

Om Chhey tvingas återvända till Kambodja väntar bara två alternativ, har han konstaterat - fängelse eller avrättning.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons