Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cheneys stabschef fälld för mened

Annons

Lewis "Scooter" Libby, USA:s vicepresident Dick Cheneys före detta stabschef, har fällts för mened och försvårande av polisutredning. Ett överklagande är att vänta.

Domen avslutar en fem veckor lång rättegång i vilken Libby ställts inför fem åtalspunkter. Brotten begicks i samband med en federal utredning om vem som avslöjade CIA-agenten Valerie Plames identitet för medier för fyra år sedan.

Libby visade inga känslor när juryn meddelade sitt beslut. Hans fru suckade dock djupt och sänkte sitt huvud.

På papperet riskerar Libby, fram till åtalet en i den innersta kretsen i Vita huset, 30 års fängelse. Straffet ska meddelas den 5 juni. Det blir dock troligen betydligt kortare, utifrån gällande riktlinjer.

Specialåklagaren Patrick Fitzgerald lyckades enligt domstolen presentera övertygande bevisföring för fyra av åtalspunkterna. Libby försvårade en polisutredning, begick mened och ljög medvetet för FBI.

Enligt Bushadministrationens kritiker läcktes uppgifterna som hämnd för att Plames make, den före detta diplomaten Joseph Wilson, hade kritiserat kriget i Irak.

Libby diskuterade Plame med medier men döms inte för själva läckan. Fitzgerald valde att rikta in sig på försöken att dölja hur han läckt uppgifterna.

Libby själv har sagt att han fick information om Plame av Cheney, men att han därefter glömde bort henne. När han senare diskuterade Plame med medier var det inte avsett som officiell information utan som skvaller och rykten.

President George W Bush respekterar utslaget i målet mot Libby, men lider med Libby och hans anhöriga, sade en taleskvinna i Washington enligt AFP. Hon ville inte uttala sig om huruvida Bush kunde tänkas benåda den forne medarbetaren.

Libbys advokat Theodore Wells gjorde klart att han kommer begära att domstolen omprövar målet. Om denna begäran avslås kommer domen överklagas till högre instans.

Representanthusets talman Nancy Pelosi sade enligt Reuters att rättegången hade "givit en oroande bild av Bushregeringens interna arbetsformer". Senatens majoritetsledare Harry Reid, demokrat liksom Pelosi, välkomnade juryns fällande utslag. Han sade att "det där dags att någon i Bushregeringen ställs till svars för manipulerandet av underrättelseuppgifter och svartmålningen av krigskritikerna".

TT

Mer läsning

Annons