Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefskritik mot nämnden

Annons

Janusch skriver att han har svårt att förstå orsaken till varför kulturnämndens delegater, trots sin stora enighet om att det behövs bättre lokaler, inte lyckats vinna gehör hos sina respektive partier.

"Slutsatsen måste vara att besluten vid flera tillfällen grundas på partitaktiska skäl snarare än hänsyn till kommunens bästa i framtiden. Kulturhusfrågan har för det mesta tyvärr reducerats till en pseudodebatt med fastighetsekonomiska förtecken", skriver han.

Nuvarande kulturhus, vid Bälter Swens torg, erbjuder alltså inte ändamålsenliga lokaler. Verksamheten har huserat här i över 25 år och kontraktet har förlängts till 2011. Samtidigt som det ältas om kulturförvaltningens framtid, finns tankar på att stanna i nuvarande fastighet även efter 2011. Det skulle då göras en mera omfattande ombyggnad, vilket fastighetsägaren vill trygga med ett nytt kontrakt som löper över 25 år. Alltså avskrivningstiden för gjorda investeringar.

Att teckna ett nytt 25-årskontrakt, i nuvarande fastighet, ställer sig Bernd Janusch ytterst tveksam till.

"Kulturchefen lägger ner mycket engagemang och arbete i att förankra de politiska budgetdirektiven hos kulturförvaltningens personal. Det är dock svårt för medarbetarna att förstå hur de, som det är meningen i kommunfullmäktiges budgetdirektiv, kan känna sig stolta över sitt arbete när de vartannat år ska inkomma med en redogörelse varför de finns till och en konsekvensbeskrivning av neddragningar alternativt nedläggningar", skriver Janusch.

Han avslutar med konstaterandet att om man sammanför planeringen av ett resecentrum, Prästholmens utveckling och ett kulturhuslösning, finns stora möjligheter till en positiv samhällsplanering som lyfter sig betydligt över en traditionellt medioker förvaltningssyn.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons