Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chefredaktörens krönika: Nu är DT nära att bryta trenden – tack vare er läsare

Annons

Varje natt, ungefär klockan tre, dimper statistiken ned i min mejlkorg som berättar senaste nytt om hur vår journalistik på nyhetssajterna dt.se och avestatidning.com läses och tittas på av er som valt DT som nutidsförmedlare.

Det är fascinerande läsning. Där kan vi se vilka ämnen som engagerar, och där lär vi oss hur vi ska göra vår samhällsviktiga journalistik på sådant sätt som attraherar er.

Samtidigt berättar statistiken andra saker för oss.

DT är väldigt, väldigt nära att nu öka upplagan. En rimlig gissning är att vi i vår kommer att äta tårta på redaktionen och förhoppningsvis tillsammans med er som gör det möjligt fira att trenden verkligen har vänt.

Anledningen till att vi nu, efter många år av nedåtgående (papperstidnings)siffror, givet att mediekonsumtionen så snabbt och drastiskt förändrats, ser ett trendbrott inom räckhåll beror på vår digitala kvalitetsjournalistik.

Carl-Johan Bergman, chefredaktör, DT.

För litet drygt ett år sedan introducerade vi Plus, vår innehållssatsning på nära lokaljournalistik. Då började vi också att, precis som vi i alla tider gjort i fallet med papperstidningen (som i senaste branschstatistiken hade en upplaga på 44 500 exemplar!), faktiskt ta betalt för vår journalistik på nätet, något som historiskt sett varit svårt. Men tiden visade sig vara mogen.

I november, ett år efter att Plus haft premiär, hade nära 9 500 personer blivit Plus-kunder, varav flera tusen fortsätter vara prenumeranter.

Det är otroligt glädjande.

För ett mediehus är ingenting utan sina läsare, sina användare och annonsörer. Tillsammans skapar du och alla andra som har en relation till DT möjligheten för oss att rapportera om Dalarna som ingen annan har möjlighet att göra.

Vi berättar historierna om det lilla men också det stora. Vi låter debatten ta plats – och ofta, med såväl vår opinions- som nyhetsjournalistik, skapar vi den. Med en klassisk mix av nära nyheter, åsikter, sport och granskning är vår ambition att vara som en god vän.

Ni vet. En god vän lyssnar man på, men tvekar heller inte att gå i polemik med. Vi behöver inte alltid vara överens, men vi tvivlar aldrig på var var vi har varandra, och vad vi står för.

Tack vare er som varje dag tar del av den journalistik vi gör, så är det möjligt.

Och er vill jag önska ett gott nytt år!

Carl-Johan Bergman

Chefredaktör, DT

► ÖVER 40 NYHETSSAJTER

Kom ihåg: Som DT-kund har du tillgång till nyheter från över 40 andra nyhetssajter. Det tack vare vårt samarbete med VK Media, Hallmedia och Sörmlands Media. Tillsammans har vi startat ett Spotify för nyheter i Sverige.

En nyhet: Det digitala tv-utbudet växer snabbt. Från och med årsskiftet får du i papperstidningen varje vecka en sida med tips om filmer och serier som finns i playkanalerna.

► DALARNAS NUTIDSFÖRMEDLARE DYGNET RUNT

Alldeles oavsett hur du vill ta del av DT:s journalistik – i papperstidningen, datorn, surfplattan eller mobilen, eller i en kombination beroende på vad du gör eller befinner dig – är vår ambition att vara Dalarnas nutidsförmedlare dygnet runt. Vi är på plats där det händer, när det händer. Och vi berättar det som är sant och relevant, det är ju det som är god journalistik.

► PRALIN SMAKAR BÄTTRE

Helgmagasinet Pralin läses mer och längre, enligt vår senaste läsarundersökning. Redaktören Sara Thunmarker Teldes lördagsgodis fortsätter som vanligt att komma till er prenumeranter på lördagarna. Under året får Pralin också ett litet ansiktslyft. Har du Pralin-idéer, mejla sara.telde@mittmedia.se.

► EN AV 65

I redaktionen jobbar omkring 65 medarbetare. Katarina Cham, som bevakar norra Dalarna, är en av dem. DT har i dag sju redaktioner runt om i Dalarna. Närheten till lokalsamhället gör att vi hittar de nära nyheterna. Tveka aldrig att tipsa oss om vad vi borde berätta på .

Sara Telde, redaktör för Pralin (vänster), Katarina Cham, nyhetsreporter i Mora (höger).

► NÄRINGSLIVSSATSNING

Pengarna. Affärerna. Framtiden. Kenneth Westerlund, med bakgrund på bland annat Dagens Nyheter och Dagens Industri, bevakar näringslivet i Dalarna. Och under 2018 kommer DT att satsa ännu mer på näringslivsjournalistiken – eftersom ni läsare är intresserade av det.

Har du ett nyhetstips eller reportageidé, mejla.

► NY KULTURREDAKTÖR

Anders K Gustafsson tillträder som DT:s kulturredaktör om bara några dagar. Vad ska Anders skriva om – eller granska – i Dalarnas kulturliv? Hör av dig till kultur@dt.se.

► VALET 2018

Inför valet 2014 lanserade DT valtjänsten #kandulova, som senare nominerades till Stora Journalistpriset i klassen årets förnyare. Där fick väljarna möjligheten att ställa sin lokala fråga till sina politiker – och få svar direkt.

I valrörelsen 2018 blir #kandulova en viktig del i vår journalistik. Men också löftena från 2014. DT kommer även att göra sakpolitikintervjuer med dalakommunernas toppolitiker, men också berätta om deras vision för sin kommun 25 år framåt.

Johanni Sandén, nöjesredaktör (vänster), Anders K Gustafsson, kulturredaktör (mitten), Kenneth Westerlund, näringslivsreporter (höger).

► MYCKET NÖJE

Johanni Sandén är tillbaka som nöjesredaktör. Han kommer att fortsätta att bevaka Dalarnas nöjesliv, och siktar på fortsatta live-tv-sändningar på dt.se och avestatidning.com från exempelvis konserterna som du inte vill missa. Har du nöjestips, hör av dig till.

► DEBATTEN I FOKUS

Debattartiklar och insändare är en viktig del i det offentliga samtalet i Dalarna. Ingenting är för stort eller för litet för att få sin speciella röst hörd. Virve Ivarsson är DT:s debattredaktör, och under valåret 2018 kommer hon att synas runt om i Dalarna för att med hjälp av er ta temperaturen på debatten – och skapa densamma. Debattartiklar skickar du till och insändare till ins@dt.se.

► DE HAR ÅSIKTR

Många läser dem. Håller du med? Eller går du i taket? Med sitt oberoende liberala perspektiv analyserar, debatterar och engagerar Jens Runnberg och Gabriel Ehrling. Det är deras uppgift. De nås på ledare@dt.se.

► INTENSIVT SPORTÅR

Sporten har ett intensivt år, som rivstartar med OS i Sydkorea – där flera intressanta dalaprofiler kommer att fightas. De stora idrotterna och stjärnorna ska vi självklart bevaka, men sportredaktionen gör även under 2018 nedslag för att berätta om det lilla i det stora. Och ja, live-tv-satsningen fortsätter självklart. Du når sporten på dalasporten@mittmedia.se.

Virve Ivarsson, debattredaktör, Gabriel Ehrling och Jens Runnberg, ledarredaktionen.

Mer läsning

Annons