Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Che-grav på Kuba en bluff?

Annons

Den före detta CIA-agenten Gustavo Villoldo hävdar att han begravde revolutionslegenden Che Guevara i Bolivia 1967. Om det stämmer är Che-mausoleet i Santa Clara på Kuba en bluff.

Den nu 71-årige Villoldo säger sig ha en hårlock från Ernesto "Che" Guevara som bevis för att han personligen lade den Argentinafödde vänsterhjälten i jorden i Vallegrande i centrala Bolivia. Det var i de trakterna Che Guevara infångades och avrättades i oktober 1967.

På 90-talet meddelade den kubanske ledaren Fidel Castro, Che Guevaras forne revolutionskamrat, att likresterna hittats vid Vallegrande. 1997 fördes Che Guevara på nytt till den sista vilan, i ett pampigt mausoleum i Santa Clara, där ett av den kubanska revolutionens avgörande slag stod.

Men Villoldo hävdar att detta var bluff, och att bara han vet exakt var Che Guevaras grav i Bolivia ligger.

Ernesto Guevara föddes 1928. Som 27-åring lärde han känna Fidel Castro, och de ledde tillsammans det uppror som 1959 innebar regimskifte på Kuba. Till skillnad från Castro tröttnade Che Guevara snabbt på livet som politiker, och drog vidare för att leda nya uppror i nuvarande Kongo-Kinshasa och Bolivia. Med hjälp av USA:s underrättelsetjänst CIA kunde bolivianska styrkor fånga in honom 1967.

Efter sin död har han blivit en av den moderna historiens mest omtalade personer. Alberto Kordas legendariska bild av Che, tagen i Havanna 1960, har kallats det mest berömda fotot någonsin.

TT

Mer läsning

Annons