Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chartertåg till revyn

Annons

Till lördagens revypremiär i Björbo kommer ett chartrat tåg.

-Vi är 70 personer från Viby hushållningsgille, söder om Örebro, som tar tåget till revyn, berättar lantbrukaren, tågmästaren och revyentusiasten Jan Bergsten.

Vid 19-tiden på lördagen, en halvtimme innan ridån går upp för årets Björborevy, anländer en motorvagn till järnvägsstationen i Björbo.

-Vi har hört talas om revyn i Björbo och under flera år planerat att se den, berättar Jan Bergsten, som i likhet med många av sina medresenärer är en trogen besökare av Hjalmars revyer i Örebro.

Jan Bergsten har tidigare genomfört teaterresor till Stockholm och Göteborg. För några år sedan började han fundera över möjligheten att byta bussen mot tåget. Chartertrafik med tåg är mycket ovanligt, men som tågmästare vid SJ vet Jan vilka trådar han ska dra i och hur resandet ska läggas upp. Den chartrade motorvagnen får självfallet anpassa sin tidtabell efter den ordinarie trafiken på de olika banorna.

Den första revyresan med tåg gick till Horndal och den gick inte som på räls.

-Tåget gick sönder och vi kom fram en minut innan revyn skulle börja.

Men problemen avskräckte inte medlemmarna i Vibys aktiva hushållningsgille. Sedan dess har de nämligen gjort tågresor till revyer i Torsby i Värmland och Skillingaryd i Småland.

-Det är inga problem att få revyresorna fulltecknade. Vi har anmälningar så det räcker och blir över. Det här är ju ett bekvämt resesätt, fastslår tågmästaren.

Under lördagen hinner revyentusiasterna också med att besöka Leksandsbröd och Clas Ohlsons i Insjön. Men det vet de ännu inte om.

-Resmålen är än så länge hemliga för deltagarna. Det enda de vet är att det blir bröd och skådespel, säger Jan Bergsten, som med tanke på Björborevyns popularitet och traditioner har stora förväntningar inför besöket i Västerdalarna.

Hemresan beräknas ta ungefär tre timmar och 15 minuter, vilket innebär att resedeltagarna har gott om tid att diskutera de olika revynumren.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons