Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Charlie Norman hedrades vid årets final

Annons

De cirka 200 personer som samlats inledde kvällen med en tyst minut på initiativ av dirigenten Karl-Erik Anestedt som var märkbart rörd.
– Vi har nåtts av beskedet att Ludvikas främste ambassadör har avlidit. Det är en stor förlust. Inte minst för oss inom musikkåren känns det underligt att Charlie är borta. Vi har ju haft förmånen att jobba tillsammans med honom, inledde han. De orden resulterade i ett sus av bestörtning i publiken.
Den bortgångne Ludvikasonen bodde som barn på Magnet där hans mamma Selma var grind- eller bomvakt vid järnvägen. Charlie hade även en stark koppling till Hammarbacken där hela den Normanska smedsläkten hade sitt hemvist.
I sitt tal till den bortgångnes ära påminde Anestedt också om Charlies starka känsla för sin hembygd. När han för ett antal år sedan skulle fira sina 60 år som artist var det naturligtvis i Ludvika som den stora och tv-sända galan arrangerades.
– Och här fick han också mottaga Ludvika kommuns kulturpris.
Ett annat tillfälle då Charlie gjorde Ludvika den äran i ett fint sammanhang var när han i maj 2002 döpte ett av de då nya Reginatågen till Charlie Norman inför en jättepublik framför stationshuset.
Efter den tysta minuten fortsatte ceremonin med att musikkåren framförde Anitras dans som hade sin egen betydelse för den nu så sörjde artisten.
Konserten i övrigt bjöd blandade tongångar. Bland annat kunde vi njuta till flera av Anestedts egenhändigt skrivna och mycket förnämliga arrangemang.
Kvällen avrundades som vanligt med ett hejdundrande fyrverkeri som syntes vida omkring. Inför det skådespelet hade ytterligare publik strömmat till.
– Så brukar det vara. Det är väldigt många som strömmar till lite senare, konstaterade vikarierande kultursekreteraren Gigi Karlestedt när tidningens medarbetare träffade henne i vimlet.
Även hon beklagade Charlie Normans bortgång men förklarade sig i övrigt nöjd med både säsongen och den avslutande fyrverkerikonserten som kom att bli den 21:a i ordningen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons