Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrums öde avgörs

Annons

TYCK TILL


I kväll tar kommunfullmäktige beslut om det så kallade centrumpaketet. Allt tyder på att en stor majoritet säger ja till detta.

Beslutet innebär att Stationsgatan byggs om och att privat biltrafik tillåts. Kommunen betalar halva ombyggnaden - fastighetsägarna resten.

Tidigare har det inte gått att få politisk majoritet för ett öppnande av Stationsgatan, något köpmän och fastighetsägare länge krävt. Men nu har gatan bakats in i ett paket där fastighetsägare lovar satsa på ny- och ombyggnader. Om gatan öppnas.

-Vi har kämpat för det här sedan gatan stängdes, säger köpman Mats Ericsson.

Han menar att Stationsgatans öppnande inte är den totala lösningen på centrumproblematiken. Men att det är en viktig signal om att centrum är tillgängligt.

Och än viktigare med tanke på fastighetsägarnas löften om mångmiljonsatsningar på bostäder och renoveringar av lokaler.

- När det blir klart med en allé och annat på Stationsgatan blir det fint, menar Mats Ericsson.

Göran Nilsson, frisör, tror inte att beslutet direkt innebär ett trendbrott, men menar att det är ett steg åt rätt håll. Han ser gärna ännu radikalare lösningar. Som för Sveatorget:

- Gör det till parkeringsplatser, föreslår Nilsson.

Köpman Fredrik Aspelin hoppas på ett ja i kväll:

- Jag har sett ritningarna. Blir det i närheten av dessa så kommer det att se jättebra ut.

Kommundirektör Lars Ivarsson tror att en igångsättning av centrumpaketet kan ske tidigast på senhösten eller runt det kommande årsskiftet.

Luftmätningar pågår och de kan innebära att det krävs insatser av olika slag, för att förbättra luftkvaliteten.

Vänsterpartiet är negativt till centrumpaketet. Partiet vill för övrigt döpa om centrum till "Gamla Stan" och därigenom få en nystart och nytänkande både när det gäller synen och inriktningen.

-Den senaste tidens strukturomvandling inom handeln har försatt det traditionella handelsområdet i centrum i svårigheter, menar vänstern.

-Handelns strukturomvandling och människors köpvanor kräver helt enkelt att Borlänge centrum förändras och ett namnbyte tror vi kan vara till stor hjälp.

Partiet menar att "Gamla stan" ska ha ett stort kulturutbud, nya marknadsplatser/salutorg, restauranger, bostäder, en större stadspark, butiker, kollektivtrafik och annan offentlig service.

"Kupolenområdet" vill vänstern döpa till NyStan.

- Inga hänsyn har tagits i stadsplaneringen för Borlängebon och besökaren när det gäller det offentliga rummet och servicen.

I och med att Kupolenområdet, högskolan och Teknikdalen utvecklats till en egen stadsdel av stor betydelse så vill vi att området får samlingsnamnet NyStan.

Vänstern vill att det planeras för offentliga ytor och offentlig service i vad se ser som Borlänges "nya centrum".

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons