Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrum ska förskönas

Annons

Allmänheten kan beskåda förslagen, som finns utställda i Orsa kommunalhus och på stadsarkitektens kontor samt eventuellt på ytterligare en plats, under sommaren.

- Förutom att infarten och Järnvägsgatan ska bli mera inbjudande för ögat, är tanken att framkomligheten ska bli lätt och smidig för gående, säger kommunalrådet Ann Beskow.

Hon tänker på att befolkningen blir äldre.

Enligt stadsarkitekten, Anders Björklund, är den forna genomfarten i Orsa breddmässigt anpassad till den trafik som drog genom centrum innan förbifarten, riksväg 45, byggdes för några decennier sedan.

När det gäller infarten från stora rondellen in till spiranrondellen, finns två arkitektförslag.

Båda förslagen går ut på att förminska körbanan till två filer, avskilda av en mittremsa. Flera björkalléer ska inrama vägen och skapa en inbjudande miljö, kompletterad med specialbelysning. Tillfartsvägarna från Storgärdet och från närliggande köpcent-rum ansluts med rondeller, och Blästvägens anslutning får en viss förändring, geografiskt, i båda förslagen. Därmed frigörs utrymme för en busshållplats samt att det dessutom blir rymligare gång- och cykelbanor.

De båda förslagen för sträckan mellan Järnvägsgatan och Orsa Trafiks terminal innebär en inriktning mot en gåtrafiksgata.

På vissa avsnitt byter vägen plats med parkeringsplatserna för att skapa en större närhet mellan parkeringar och centrum. Genom olika typer av markbehandling och stensättning, markeras att trafiken ska anspassa farten till gångtrafikanter.

Den tredje delen av centrumombyggnaden är att gångtrafikanterna mellan centrum och Orsa camping ska få en förbindande gångbana, som markeras med speciell stensättning och ledfyrar utplacerade med lämpliga mellanrum.

- Under juli och augusti varje år blir befolkningen på Orsa camping lika stor som Orsa i övrigt. En bra gångväg är nödvändig, konstaterar Anders Björklund.

Efter att förslagen varit uställda, och remissförfarande genomförts, tas beslut i ärendet, förmodligen i slutet av året efter antagen rambudget för 2007.

- Ombyggnaden av Järnvägsgatan och infarten sker finansiellt i samarbete med Vägverket, medan kommunen själv får stå för ombyggnaden av gångbanan mellan centrum och Orsa camping.

15 miljoner kronor har kommunen hittills satsat på upprustningen av Orsa centrum. De tre nya projekten kommer att kosta kommunen minst lika mycket. Ännu finns ingen tidsplan klar för hur många år ombyggnaden ska pågå.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons