Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centralköket skrotas

Annons

Centralköket i Västerås drivs av privata Catillus AB och levererar mat till 45 – 50 skolor och cirka 100 förskolor. Men centralköket behövs inte i framtiden, resonerar ledningen i Västerås.
– Vi ser det som att vi tar ett steg fram och moderniserar hela skolmåltidshanteringen.
– Livsmedelsindustrin har utvecklats kolossalt mycket de senaste åren. En stor del av maten kommer förädlad och färdig, som det heter på livsmedelsspråk, från de stora grossisterna som exempelvis ICA Storkök och Servera. Centralköket, mellanledet, behövs inte längre, säger Christina Klang som är utvecklingschef vid Västerås ledningskontor.
Planen är att de två-tre närmaste åren successivt dra ned på leveranserna från centralköket. Maten från grossisterna ska i framtiden skickas direkt till dagis- och skolköken och där värmas upp och slutberedas.
– Pengarna som vi sparar på detta kommer vi att lägga på att förbättra miljön i matsalarna. Skolmatsalarna ska utvecklas till skolrestauranger där miljön påminner om restauranger på stan. Det ska vara mer lugn och ro i matsalarna, maten ska se attraktiv ut och varje dag ska gästerna erbjudas minst två, helst tre rätter. Vi tror oss veta att många elever inte äter i skolmatsalarna. Kan vi göra matsalarna attraktivare så tror vi att fler kommer att föredra skolmaten, säger Christina Klang.
I Ludvika har de styrande inga som helst tankar på att säga upp bekantskapen med Dala Måltidsservice, tidigare Vb-kök, som driver centralköket med lokaler på lasarettet. I stället ser kommunledningen fram emot ett fördjupat samarbete med Dala Måltidsservice.
– Vi går nu in i ett tvåårigt projekt tillsammans med landstinget och Dala Måltidsservice med målet att i framtiden erbjuda Sveriges bästa skolmat och äldreomsorgsmat. I avtalet är det uttalat att Dala Måltidsservice ska utöka sin verksamhet i Ludvika och anställa fler personer. Förhoppningen är att deras mat kommer att levereras till fler ställen i landet och även till Norge, framhåller kommunchefen Kalle Gustafson.
Skulle kommunen spara pengar på att skrota centralköket och ta all mat direkt från grossisterna? Kalle Gustafson har inget entydigt svar på den frågan.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons