Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerns omsvängning

Annons

Centern har förlorat en fjärdedel av sina väljare jämfört med valet och har 6,0 procent mot 7,9 procent i valet. Det betyder cirka 125000 färre väljare.

Maud har anklagats för att föra partiet till höger om moderaterna. Jag tror inte att centerväljarna i gemen gillar detta. Abdikationen från miljöfrågorna och total avsaknad av åsikter i glesbygdsfrågorna har säkert bidragit. Det var tidigare hjärtefrågor för centern.

Att Maud bidrar till ökad utflyttning från glesbygden genom att acceptera mycket snäva gränser när det gäller a-kassa är ett bra exempel på centerns totala omsvängning.

Men framför allt har Mauds smattrande stil med drag av maktbegär spelat roll.

Jag är en duktig ledare framhäver vice statsministern utan omsvep och berömmer sig att vara en som kan hantera tungviktarna i näringslivet och att efter en vecka i USA ha lösningen på klimatfrågorna. Hanteringen av Telia-affären inte att förglömma.

Nu stundar socialbidrag för många och då ska man klara sig på 7000 till 8000 kronor.

För en månad sedan gick Maud ut med att målsättningen för centern är 16 procent av väljarkåren vid nästa val. Trovärdigheten är lika dålig som Mauds agerande hitintills i regeringsställning.

Förr var centern en typ av folkrörelseparti. Det kommer att stå dem dyrt att avlägsna sig från den ideologin.

Det vore nog bra för Maud själv att försöka ta det till sig som Fälldin sade till henne inför valet: "Var tuff inför valet men ödmjuk när du kommit i regeringsställning".

LOVAR FORTSATT BEVAKNING

Mer läsning

Annons