Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerkritik mot avlyssningen

Annons

Centerledaren Maud Olofsson angrips av de egna för att med regeringsförslaget om signalspaning svika skyddet av integriteten.

På ledarplats i tre tidningar anklagas Olofsson för att sälja ut en för partiet viktig profilfråga.

Den tidigare nära medarbetaren Johan Hammarqvist, numera chefredaktör på Norra Skåne, förvånas över att Olofsson så hårt gått in för att försvara de utökade befogenheterna för Försvarets radioanstalt (FRA) och påminner om centerpartiets tidigare motstånd mot förre justitieminister Thomas Bodströms buggningsförslag.

"Den linjen verkar Maud Olofsson glömt bort", skriver Hammarqvist, som finner det "obegripligt" att hon nu i stället framstår som en ivrig förespråkare av försvarsminister Mikael Odenbergs förslag.

I Hudiksvalls Tidning anklagar Fredrik Jarl centerpartiet för att svika skyddet av den personliga integriteten och därmed tappa en viktig profilfråga.

Han påminner om att partiet tidigare med näbbar och klor slagits mot alla förslag som hotar den personliga integriteten och fortsätter:

"Därför är besvikelsen så oerhört stor över centerpartiets agerande i frågan att ge FRA utökad avlyssningsrätt".

I Södermanlands Nyheter vädjar Olof Jonmyren: "Tappa inte integriteten, Maud".

Han finner det "välgörande" att socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet vill stoppa förslaget i ett år.

"Då får regeringspartierna ett år på sig att återupprätta integritetsperspektivet och, som en gång centerpartiet föreslog, låta varje avgörande lagförslag granskas särskilt utifrån hur det klampar in i människors privata, personliga vardagssfär".

Det skulle stärka regeringen Reinfeldt", konstaterar Jonmyren som anser att "det vore förödande om man i regeringsställning tappade bort all den goda trovärdighet som partiet byggt upp i integritetsfrågor".

TT

Mer läsning

Annons