Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cecilia Lönn från Falun mot svenska staten i Högsta domstolen

Annons

I två år har den juridiska processen pågått och snart är den avgjord. Det började med att hon sökte till juristprogrammet vid Uppsala universitet. Hon hade höga betyg, 18,26 av möjliga 20,0. Det räckte inte till att bli antagen, men hon och en annan student, Josefin Midander, hade de bästa betygen av reserverna. De hade kommit in om det inte hade varit för att universitetet detta år infört en speciell kvot för studenter med två utlandsfödda föräldrar. 30 av 300 platser var vikta åt den gruppen och Cecilia Lönn kom inte in i Uppsala. Hon kom däremot in vid juristlinjen i Umeå.

Centrum för rättvisa kontak- tade henne och undrade om hon kunde tänka sig att stämma staten för att hon kvoterats bort.

Tingsrätten och hovrätten har gett henne rätt. Hon har utsatts för etnisk diskriminering anser domstolarna. 75000 kronor ska staten betala till Cecilia Lönn för kränkning anser hovrätten. I går var det dags för Högsta dom- stolen att ta upp ärendet.

- Jag är jätteglad att vi drivit frågan vidare och att HD tar upp det, säger hon.

25-åriga Cecilia Lönn är snart färdig med sina juridikstudier. Hon har gått sju av nio terminer. Så rättegångarna har varit extra intressanta för hennes del.

- Man har lärt sig en hel del. Till exempel hur man lägger upp argumentationen på bästa sätt, säger Lönn.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons