Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Castros fiende kvar i USA-häkte

Annons

Den terroranklagade förre CIA-medarbetaren Luis Posada Carriles ska stanna i häkte tills vidare. Det bestämde en domstol i USA på torsdagen, samma dag som denne var på vippen att släppas mot borgen.

Domstolen hävde därmed ett tidigare domstolsbeslut om att han skulle släppas fri mot en borgen på 350|000 dollar. Pengarna var deponerade och han var på vippen att släppas fri när kontraorder kom.

Posada anklagas av Kuba och Venezuela för att ha sprängt ett kubanskt passagerarplan 1976, då 73 människor dödades. Han är född på Kuba men blev venezuelansk medborgare i slutet av 1960-talet. Han greps 2005 efter att ha tagit sig in i USA illegalt och har suttit häktad i avvaktan på rättegång i maj för brott mot invandrarlagen.

Kuba och Venezuela har begärt honom utlämnad, men USA har vägrat med hänvisning till risken för tortyr. USA har utan resultat försökt hitta ett annat land som är villigt att ge 79-åringen asyl.

Posada greps i Caracas efter flygplanssprängningen 1976 men lyckades fly nio år senare, utklädd till präst. Han var även inblandad i det misslyckade invasionsförsöket i Grisbukten 1962. Han anklagas vidare för att ha planerat bombdåd som dödade en italiensk turist i Havanna 1997 och för att ha deltagit i en mordkomplott mot Kubas president Fidel Castro 2000.

Kuba och Venezuela anklagar USA:s president George|W Bush för dubbelmoral genom att trots sitt tal om "kriget mot terrorismen" inte vilja ställa Posada till svars för mer än att ha brutit mot invandrarlagarna. Den sjuklige Fidel Castro anklagade i en artikel som publicerades i tidningen Granma i tisdags USA:s regering för att skydda "monstret" på grund av dennes band med den amerikanska underrättelsetjänsten.

Många exilkubaner betraktar dock Posada som en hjälte för hans kamp mot Castroregimen och har vädjat till USA:s regering att frige honom.

TT

Mer läsning

Annons