Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Castro i ny artikelattack mot Bush

Annons

Kubas sjuklige ledare Fidel Castro tycks komma allt närmare ett offentligt framträdande igen.

Under tiden fortsätter han att skriftligen attackera USA.

Den här gången _ i sin tredje artikel inom loppet av två veckor _ anklagar Castro USA:s president George Bush för att personligen skydda den terroranklagade förre CIA-medarbetaren Luis Posada Carriles.

Den nu 79-årige Posada anklagas av Kuba och Venezuela för att ha legat bakom sprängningen av ett kubanskt flygplan 1976, då 73 människor dödades. I USA, där han suttit i fängsligt förvar sedan 2005, väntas han dock inom kort bli frigiven mot borgen, i väntan på en rättegång som endast gäller illegalt inträde i landet.

"President Bush har personligen ignorerat den anklagades kriminella och terroristiska sida. Han har skyddat honom genom att bara anklaga honom för brott mot immigrationslagarna. USA:s myndigheter|.|.|. har på förhand bestämt sig för att befria monstret", skriver Castro i en artikel vidarebefordrad av det kubanska utrikesdepartementet sent i tisdags.

80-årige Fidel Castro har inte visat sig i offentliga sammanhang på åtta månader, efter den magoperation i fjol som tvingade honom att tills vidare lämna över sin tjänsteutövning till lillebror Raul, 75. På senare tid har han dock allt oftare förekommit på fotografier och videoband, hörts i telefonsamtal och skrivit artiklar, vilket lett till spekulationer om ett offentligt framträdande inom kort.

Utöver flygplanssprängningen 1976 har Luis Posada Carriles anklagats för terrordåd mot turistanläggningar i Havanna 1997 och för att ha planerat spränga ihjäl Castro under ett besök i Panama 2000. Av många exilkubaner ses han som en frihetshjälte snarare än terrorist.

Han har samtidigt blivit en allt känsligare fråga för USA, som inte velat lämna ut honom till varken Kuba eller Venezuela med hänvisning till risken för tortyr.

Posada är född på Kuba men blev venezuelansk medborgare i slutet av 1960-talet. Han greps i Caracas efter flygplanssprängningen men lyckades fly nio år senare, utklädd till präst.

TT

Mer läsning

Annons