Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlssons show kan bli dyr på sikt

Annons

Det är inte ofta som Vansbroborna går man ur huse för att bli underhållna men under helgen har så varit fallet. Carlssons nykomponerade show drog tre fullsatta och jublande teatersalonger vilket innebär att mer än 1 000 personer nu fått sina liv förlängda.

Visst känns en hel del igen sedan tidigare. Flera av de anekdoter som berättas är hämtade från Carlssons oerhört rosade Sommarprogram i radion från 1999. Carlssonska konässörer hävdar ändå med bestämdhet att dessa berättelser; om varför Carlsson aldrig börjat röka, om misslyckade kassaskåpskupper, eller om kärleken till engelska motorcyklar och dess verkstadshandböcker, tidigare inte funnits med i gruppens shower. Om så är fallet vore det naturligtvis oförsvarbart att undanhålla allmogen från dessa anekdoter.

Nu är det ändå inte bara berättandet som är showens styrka.

Det sjungs och spelas på i stort sett allt som det överhuvudtaget går att få ett ljud ur. Med hjälp av en något tillknycklad framskärm från en Land Rover, framkallar kvartetten musik som låter så modern att hippa studioproducenter, med både miljonbudgetar och all världens teknik, med all säkerhet blir gröna av avund.

Helt ny bekantskap, utöver vapendragarna och ekvilibristerna Lars Dylte på klaviaturer och basisten Staffan Wiklander, är Ola Norrman. Denne, enligt Carlsson misslyckade getfarmare från Yttermalung, är helt lysande! Om han ska tituleras trumslagare eller slagverkare vete f-n. I vilket fall som helst är han nog den mest otraditionelle rythm-musikant som kan skådas på en scen, omgiven av ett virrvarr av diverse saker som låter när man slår på dem.

Personlig favorit under showen var annars Staffan Wiklanders högtravande och sakrala sånginsats under tiden som Ola Norrman reciterade ur Teknos gamla reparationshandbok för motorcyklar.

Gruppens sejour i Vansbro under helgen har varit ett slags genrep inför våren då föreställningen får sin fasta scen på Scalateatern i Stockholm. Av Vansbropublikens reaktioner att döma så lär Stockholmsvistelsen bli ännu en formidabel succé för Peter Carlsson & Blå Grodorna.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons