Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsson vill stärka Darfurs kvinnor

Annons

Under sitt besök i Darfur såg biståndsminister Gunilla Carlsson inga tecken på att Sudans regering infriar löftet att underlätta hjälparbetet i regionen. Carlsson vill särskilt rikta insatser till Darfurs kvinnor.

Under torsdagens blixtvisit i "ett mycket varmt och dammigt" al-Fashir i norra Darfur besökte Carlsson två stora läger för internflyktingar och representanter för en rad hjälporganisationer, däribland svenska Räddningsverket.

Hjälparbetet hindras av ett uselt säkerhetsläge och en motvillig sudanesisk regim. I slutet av mars lovade dock regeringen FN att sluta sätta byråkratiska käppar i hjulen på hjälpinsatsen _ men två veckor senare har ingen förändring märkts på fältet.

Närmare en kvarts miljon människor tros ha dött till följd av konflikten som flammade upp 2003 då lokala rebellgrupper av afrikansk härkomst tog till vapen mot centralmakten.

Regimen svarade med att utrusta och understödja arabisk milis, så kallade janjawid, som anklagas för en våg av plundring, massakrer och våldtäkter. Över två miljoner människor har flytt från sina hem. Enligt USA är förbrytelserna i Darfur att betrakta som folkmord.

En stor internationell hjälpinsats pågår i Darfur och Carlsson säger att hon är imponerad av arbetet som utförs. Under besöket i al-Fashir besökte hon ett center som utbildar kvinnor och ger stöd åt kvinnor som har utsatts för våld.

TT

Mer läsning

Annons