Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsson tror inte på utvisning

Annons

Zimbabwe hotar att utvisa Sveriges ambassadör. Men biståndsminister Gunilla Carlsson tror inte att hotet kommer att verkställas.

I måndags blev Sveriges och flera andra västländers ambassadörer i Zimbabwe uppläxade av Zimbabwes utrikesminister och hotade med utvisning om de fortsätter att lägga sig i vad som händer i landet.

På tisdagen fick ambassadör Sten Rylander uttalat stöd av Sveriges regering.

Någon överhängande risk för fysiskt våld för Sveriges representanter i Zimbabwe föreligger knappast, tror Gunilla Carlsson.

För dagen är det inte aktuellt med någon svensk protest eller annan markering med anledning av måndagens uppläxning. Gunilla Carlsson betonar vikten av unisona åtgärder från EU.

EU:s medlemsländer ska härnäst mötas i Bryssel för att diskutera frågan, sannolikt i början av nästa vecka.

Gunilla Carlsson befann sig på tisdagen i Oslo för ett informellt möte med nordiska och afrikanska utrikesministrar, bland annat från Nigeria, Mocambique, Sydafrika och Tanzania. Situationen i Zimbabwe är en av frågorna som diskuteras under det två dagar långa mötet.

Rylander och andra ambassadörer var mycket aktiva när zimbabwisk polis nyligen grep och misshandlade oppositionspolitiker, bland andra oppositionsledaren Morgan Tsvangirai. Diplomaterna besökte sjukhus i Harare för att leta rätt på inlagda politiker och ta reda på hur illa skadade de var.

TT

Mer läsning

Annons