Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carlsberg tar över Spendrups räddning

Annons

Efter mellanölsförbudet 1977 gick de svenska bryggerierna ett efter ett omkull.

Ölförsäljningen andra halvåret 1977 rasade med 30 procent. Redan i juni 1977 var Spendrups nära en konkurs och banken hotade att dra in krediten.

Spendrups bryggmästare Helmut Hiltman och Ulf Spendrups reste till Tyskland och lärde sig att öl ska göras på malt, jäst, humle och vatten. Inga andra tillsatser.

Den 1 oktober 1978 tog Spendrups hem tillverkningen av Löwenbräu till Grängesberg i Sverige och började brygga enligt tysk renhetslag.

På två år fördubblades omsättningen, från 60 miljoner kronor 1977 till 170 miljoner 1979.

I höstas gick räddningsölet i graven och bryggningen av ölet i de blå burkarna upphörde i Grängesberg.

Det var väntat då Löwenbräu 2003 köptes av Interbrew. Interbrew och Spendrups har legat i en fejd ända sedan Spendrups bröt med dem och valde Heineken som sin internationella partner.

Danska Carlsberg som är nummer ett på öl i Sverige utökar i dagarna sitt specialsortiment med kända internationella öl som Beck´s, Stella Artois, Bass, Boddingtons, Spaten, Brahma, Brooklyn, Branik, Franziskaner samt:

- Löwenbräu!

- De ska komplettera de starka varumärken vi redan har och det innebär att vi nu kan erbjuda svenska folket öl från i stort sett världens alla hörn, säger Stig Sunde, vd i Carlsberg Sverige.

De flesta av Carlsberg Sveriges nya importöl är varumärken som ägs världsettan i bryggeribranschen Inbev. Inbev bildades 2004 då belgiska Interbrew och brasilianska Ambev gick samman.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons