Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Carl Bildt anklagas för passivitet

Annons

I två år har nu en 56-årig svensk_irakisk politiker suttit fängslad i Syrien utan rättegång.

Utrikesminister Carl Bildt anklagas för passivitet i ärendet.

Mannen är både svensk och irakisk medborgare och har bott i Sverige i över 20 år, senast i norra Stockholm.

Han var tidigare högt uppsatt i det irakiska kommunistpartiet. Vid försvinnandet arbetade han på uppdrag av irakiska regeringen som ekonomisk rådgivare. I sitt uppdrag pendlade han till och från Bagdad.

Mannen var på väg till Irak när han den 31 mars 2005 försvann vid en resa genom Syrien. Han missade sitt plan från Syrien till Bagdad när han flög ner. Han talade med anhöriga om att åka bil till Bagdad. Sedan upphörde kontakterna.

Efter det att mannen ringt dem från fängelset vet familjen helt säkert att mannen sitter i syriskt fängelse, något även andra tidigare fångar bekräftat _ vilket svenska utrikesdepartementet (UD) informerats om.

Och nu har han alltså suttit där i två år. Baksi har kritiserat tidigare socialdemokratiska utrikesministrar. När Carl Bildt tillträdde uppfattade Baksi en ny vilja till svensk aktivitet i ärendet _ men är nu desillusionerad.

Sedan mannen försvann har hans fru kommit till Sverige. Han har också blivit pappa under sin tid i fängelset och har aldrig träffat sin son, som fyller två år i maj.

Bildts pressekreterare hänvisar till UD:s presstjänst. Nina Ersman, chef för presstjänsten, uppger att ansträngningarna i ärendet fortsätter _ men att inga klara besked finns från syriska myndigheterna.

UD har kritiserats hårt för att det tog ett drygt halvår innan fängslandet av den svensk_eritreanske journalisten Dawit Isaak i Eritrea blev offentligt, sedan TT uppmärksammat händelsen.

TT

Mer läsning

Annons