Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancervarnare ger nya jobb

Annons

Swedish LCD Center har varit med och utvecklat displayen på den världsunika solvarnaren som ska presenteras på Elektronikmässan i Älvsjö i mitten av januari.

Solvarnaren, eller Sunsitive som den kallas, är inte mycket större än en femkrona och ska bäras runt halsen när man vistas ute i solen. När man varit i solen för länge larmar solvarnaren som också visar hur lång tid man varit utsatt för solljuset, som innehåller skadliga UV-strålar som bl a orsakar hudcancer (malignt melanom), samt hur mycket det finns kvar av det solskydd man eventuellt smort in sig med.

- Displayen vi utvecklat är försedd med två sensorer. Genom att smeta på lite solskydd på den ena sensorn kan den känna av när nytt solskydd behöver appliceras, berättar forskningschefen Gustav Franklin.

- Inte minst kan detta bli ett utmärkt hjälpmedel för föräldrar att övervaka att deras småttingar inte är ute i solen för länge och utan solskydd. Vi hoppas och tror att solvarnaren kan finnas till försäljning i länder som t ex Nya Zeeland och Australien inom två år, tillägger han.

Solvarnarens display, som alltså tillverkas i Borlänge, är unik på så sätt att den är tillverkad i plats istället för glas. Något som gör det möjligt att skapa displayer i vilken form som helst.

- Plasten gör också att displayen blir betydligt tunnare och lättare. Displayen i solvarnaren är endast 0,25 mm tjock.

Swedish LCD Center fick så sent som i september en förfrågan om de kunde tillverka den typen av display. En teknik som egentligen inte ens fanns då. Sex-sju veckor senare ligger prototyperna klara. Något som innebär att Borlängeföretaget kan sägas vara världsledande inom tekniken.

- Så är det. Det finns ingen annan som klara detta än så länge, myser Gustav Franklin.

Företagets vd Kent Skarp är optimistisk vad gäller lanseringen av solvarnaren och tror att den kan bli en riktig storsäljare.

- När försäljningen tillräckligt stora volymer räknar vi med att om ett drygt år kunna ha tillverkning av displayer här. Något som bör kunna ge Borlänge 30-talet nya jobb, avslutar Kent Skarp.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons