Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cancervaccin för dyrt för unga tjejer

/
  • Tre stick. Det behövs tre sprutor innan vaccineringen är fullbordad. Den andra sker om cirka två månader och den tredje och sista om ett halvår.
  • Först. Mia Lindgren (till höger) var den första personen i Dalarna som vaccinerade sig mot livmoderhalscancer.

Annons

Det var i september förra året som Sverige godkände det allra första och nyframtagna vaccinet mot livmoderhalscancer. Nyligen beslutade Läkemedelsförmånsnämnden att vaccinet ska ingå i högkostnadsskyddet i åldrarna 13-17 år.

Mia Lindgren var den första personen i Dalarna som vaccinerade sig mot sjukdomen. Nu har hon även fått kompisen Victoria Axelsson, 16, att vaccinera sig.

- Jag pratade med Mia och tyckte det lät som en bra grej. Mamma tyckte också det, det är mest därför jag tog den. Jag hade inte gjort det om jag hade fått betala själv, säger Victoria Axelsson.

Moderata Borlängepolitikern Bibbi Eriksson tycker att alla unga tjejer ska vaccineras gratis.

Landstinget Dalarna skulle idag få en kostnad på 20 miljoner kronor om alla unga tjejer utnyttjade subventioneringen.

Landstingsdirektör Ulf Hållmarker tycker det är alldeles för mycket pengar.

- 20 miljoner är inte pengar man bara får hur som helst. Vi har inga överskott vilket innebär att vi måste skära ner på något annat, äldreomsorgen till exempel, säger han.

Enligt Folkhälsoinstitutet är snittåldern på svenska flickors samlagsdebut 16,4 år. Vaccinet ger nära 100 procent skydd innan man haft sex första gången. För att få bäst effekt rekommenderas vaccination före sexuell debut.

- Vi vet att många kvinnor gör sin sexuella debut före sin 18-årsdag och för dem kan vaccination då vara verkningslös om de redan smittats, säger Bibbi Eriksson.

Mer läsning

Annons