Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Camparna får fortsätta

Annons

Ur ett EU-projekt och med bidrag från Trängslets regleringsfond mynnade ett förslag fram om miljöstyrning av vattenbaserad turism. Kommunen är inte markägare utan egentligen handlar det om olika privata markägare som ska ansvara för att ingen vildcamping tillåts.

Under projekttiden har kommunen satsat 120 000 kronor varje sommar för att hålla områdena längs vattendragen snygga.

- Turisterna som kommer hit vill inte mötas av campingförbud, menade Elon Andersson (fp).

- Problemet med nedskräpning är inte så stort, därtill finns det många som inte har det så gott ställt. Så sammantaget vill jag inte ha något förbud, sade Elon och yrkade återremiss på förslaget och fick medhåll av Östen Sjögren och Inga-Lis Eriksson.

- För att kunna bereda det hela bättre så yrkar även jag på återremiss, instämde Peter Nygren.

- Vildcamping har helt enkelt kommit att bli ett problem med husvagnar som står hela sommaren och som medför ett stort slitage på naturen, sade kommunalrådet Herbert Halvarsson.

- Vi har fått en del protester från campare som stått här gratis i många år, men också beröm från de som tycker att det är bra att vi reglerar det, sade Halvarsson.

- Det handlar inte om allemansrätten utan om missbruk av densamma. Likaså finns fortfarande möjligheten att campa fritt på områden som inte ligger alldeles vid älvarna, instämde Peter Egardt.

- Tyvärr har det blivit så att husvagnar och förtält helt enkelt hägnar in områden längs älven. Det innebär att även lokalbefolkningen stängs ute, fortsatte Egardt.

Men ett oenigt fullmäktige valde ändå att utreda Elon Anderssons förslag om att göra klar campingplatserna, men att inte förbjuda camping vid älvstränderna intill naturcampingplatserna.

Beslutet innebär att det är möjligt att ta betalt för uppställning på de iordninggjorda platserna.

- Men då det är fritt på platserna intill så lär det inte gå att genomföra, sade Sune Estenberg på fastighetskontoret.

Sune bemötte också farhågorna om att sommaren skulle hinna gå innan beslutet skulle vinna laga kraft.

Så nu finns det en rad nya naturcampingplatser som med största säkerhet kommer att erbjudas fritt till campare. Det medan kommunen får fortsätta sköta renhållning och ta kostnader.

- Tanken var att det skulle bli ett nollsummespel för kommunen, som samtidigt skulle skapa arbetstillfällen, sade Estenberg.

Så därmed kan vildcamparna fortsätta parkera sina husvagnar vid strandkanten och slå upp sina förtält. Men högst ett dygn har de rätt att stå så, enligt allemansrätten, likaså gäller även terrängkörningslagen som på många platser gör vildcamping till en omöjlighet med husbilar och husvagnar.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons