Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cajsa - en färsk olympier

Annons

Cajsa Grape går i nionde klass iMaserskolan och i höstas deltog hon och 2000 andra svenska niondeklassare i ett uttagningstest inför EU-olympiaden. Det testet klarade hon så bra att hon hamnade bland de 19 bästa som nyligen möttes i en Sverigefinal om sex platser i själva EU-olympiaden som hålls i tyska Potsdam sista veckan i mars i år.

Sverigefinalen hölls i fredags på Tekniska museet i Stockholm. Den var upplagd som en lagtävling där tremannalag får i uppgift att genom samarbete lösa praktiska och laborativa uppgifter som blandar de naturvetenskapliga ämnena biologi, fysik, och kemi.

- Vi fick fyra olika uppgifter. Vi skulle bland annat bygga en solcellsbil, spela in en nyhetssändning på tre minuter samt diskutera klimatförändringarna. Jag tror domarna lade stor vikt vid hur bra man var på att samarbeta, berättar Cajsa som trots allt inte är någon hängiven naturvetenskapare.

- Biologi, djur och miljö är intressant och det gillar jag, men ren fysik och kemi är jag inte så förtjust i. Men jag kanske blir nu, man vet ju aldrig, skrattar hon.

Innan EU-olympiaden ska de totalt sex svenska deltagarna i EU-olympiaden, där Sverige deltar med två tremannalag, träffas och slipa formen under ett träningsläger ett par dagar. Därefter bär det av till Potsdam.

- Jag trodde verkligen inte att jag skulle gå så långt. Visst hoppades jag, men samtidigt var jag mer än nöjd med att ha tagit mig till Sverigefinalen. Men kul ska det bli och jag ska göra mitt bästa, säger Cajsa som inte bestämt sig för vad hon vill arbeta med i framtiden.

- Nej, inte än. Kanske vill jag jobba med något som har med djur och miljö att göra. Vi får se, avslutar hon.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons