Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C och kd öppnar för mer kärnkraft

Annons

Centern och kristdemokraterna utesluter inte nya kärnreaktorer efter 2010. Svängningen innebär att alla fyra regeringspartierna öppnar för utbyggnad av kärnkraften.

Näringsminister Maud Olofsson antydde på lördagen en svängning i kärnkraftsfrågan. Det har tidigare hetat att centern vill fasa ut kärnkraften "i balanserad takt". Nu utesluter partiledaren inte att det byggs kärnkraftverk i Sverige efter 2010 _ något som tidigare varit otänkbart inom centern.

Kärnkraftverk _ som centern tidigare velat avveckla _ ska vara ett av benen som energiförsörjningen stöder sig på, enligt Olofsson. På TT:s direkta fråga om centern kan tänka sig en utbyggnad av kärnkraft väljer Olofsson att inte utesluta det. Men centerledaren talar hellre om vikten av att satsa på alternativa energikällor än kärnkraft.

Även kristdemokraterna flaggar för kärnkraft. De ökande koldioxidutsläppen "är kanske det största hotet mot mänskligheten", säger partiledaren Göran Hägglund till Svenska Dagbladet.

Han understryker att energiuppgörelsen inom regeringen ligger fast _ att det varken ska stängas några reaktorer eller fattas beslut om nybyggnation under den innevarande mandatperioden. Men han utesluter inte nya reaktorer i framtiden.

Kristdemokraternas partistyrelse tillsatte på fredagen en arbetsgrupp som ska lägga fram nya förslag på området. Med sig har de en rapport där partiets miljötalesman Sven Gunnar Persson skriver: "Vi vill inte utesluta att nya kärnkraftsreaktorer byggs i Sverige efter 2010."

Partiets tidigare ståndpunkt är att kärnkraften ska fasas ut i takt med att den ersätts med förnybar energi.

Av de borgerliga partierna vill folkpartiet gå längst och kräver utbyggd kärnkraft. I ett förslag till nytt handlingsprogram som diskuteras inom moderaterna står det att kärnkraften "bör få möjlighet att utvecklas".

TT

Mer läsning

Annons