Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C föreslår kontrollstation för FRA

Annons

Centern vill se en "kontrollstation" i regeringens omstridda förslag om avlyssning av telekommunikationen i landet.

Den skulle tvinga regeringen att inom två år utvärdera Försvarets radioanstalts signalspaning.

Kritiken har på sistone hårdnat inom centerpartiet mot regeringens förslag att låta Försvarets radioanstalt (FRA) avlyssna all teletrafik och läsa e-post, fax och sms till och från Sverige. Centerpartister såväl i som utanför riksdagen har kritiserat partiledaren och näringsministern Maud Olofsson för att svika skyddet för den personliga integriteten, som tidigare var en av partiets profilfrågor.

Annie Johansson är en av kritikerna i riksdagen. Hon är ledamot av såväl konstitutionsutskottet som den sittande integritetsskyddskommittén. Tillsammans med försvarsutskottets Staffan Danielsson lanserar hon nu förslaget att föra in en kontrollstation i det riksdagsbeslut som väntar i sommar. Danielsson ska formellt lansera förslaget i försvarsutskottets arbete med regeringens signalspaningsförslag.

Kontrollstationen innebär att regeringen inom två år från lagens införande för riksdagen ska redovisa erfarenheter och utvärdera hur regelverket följts.

Om en kontroll införs kan utvärderingen också vägas mot de slutsatser som integritetsskyddskommittén ska presentera i december i år, anser Johansson.

Signalspaningsförslaget riskerar dock att bordläggas ett år redan i sommar. Socialdemokraterna tänker ta fram ett eget förslag, och har hotat med att utnyttja minoritetsskyddet i riksdagen och bordlägga förslaget om deras åsikter inte får gehör.

TT

Mer läsning

Annons