Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytte makt mot opposition

Annons

Han har redan debatterat med flera ministrar, författat förslag och ställt frågor. Gett sig in i rikspolitiken på allvar. Börjat sitt nya arbete.

-Jag försöker att vara aktiv. Det är ett annat sätt att jobba än på kommunen. Jag var inställd på det. Barbro (Hietala-Nordlund, reds. anm.) sa ta för dig, kör din egen linje, var aktiv.

Den linjen väljer han att gå. Peter Hultqvist har ännu inte lärt sig att hitta på sin nya arbetsplats. Det är många och långa korridorer. Men han finner vägen till de platser han behöver besöka.

På morgonen tar han hissen ned från övernattningsrummet till kontoret. Ett arbetsrum som är betydligt mindre än det han hade som kommunalråd i Borlänge.

Kanske en symbolisk skillnad. I Borlänge hade han makt. Regerade med egen majoritet. Här sitter han i opposition.

Rummet ligger i anslutning till partikamraternas rum, ledamöterna från region södra skogslänen samsas på våningen.

-Man kan använda uppdraget till att lobba i länsfrågor. Men också för att delta i den allmänpolitiska debatten.

Häromveckan var Peter Hultqvist, tillsammans med många andra ledamöter, inbjuden till kungamiddag på slottet. En upplevelse utöver det vanliga. Alla ledamöter bjuds en gång under sin valperiod, för att dinera med statschefen.

- Det är ingen miljö jag är van att röra mig i. Det var ett skådespel, som att gå runt i en långfilm, säger Peter Hultqvist som för första gången i sitt liv begagnade en fluga.

Hemma på middag hos kungen, då är det smoking som gäller. Flugan, den fick han låna av riksdagskollegan Kurt Kvarnström. Kanske var detta första och sista gången han satte en sådan runt halsen.

Trots att han är nykomling har han fått en ordinarie plats i ett utskott, utbildningsutskottet. Så utbildningsfrågor är något han kommer att vara engagerad i under de kommande åren.

Men närings- och infrastrukturfrågor ligger honom också varmt om hjärtat. Han är glad över de väldiga utredningsresurser som finns i huset. Det finns också ett stort antal föreningar och nätverk. Han har gått med i Global, som handlar om alternativ energi.

I riksdagshuset finns bad, bastu, resebyrå, postkontor, matställen, motionslokal. På intern-tv kan han följa debatterna från övernattningsrummet.

- Det finns det mesta.

Som ledamot behöver man nästan inte lämna huset. Men Hultqvist föredrar att bege sig ut i verkligheten. På kvällarna tar han gärna en promenad. Ofta är han hemma i Borlänge. När han förbereder frågor och debatter tar han också hjälp av sina kontakter i hembygden. Det gäller att vara påläst, om det är en minister man debatterar med:

- Det går inte att stå och svamla.

Han tycker att gemenskapen i partigruppen är bra. Riksdagsarbetet ger insyn i frågor han inte tänkt sig, men som ändå är viktiga och intressanta.

-Jag trivs bra med riksdagsarbetet. Det är en förmån att få jobba här.

Har du någon makt?

-Vi är i opposition. Det viktiga är att agera, dra upp debatter och försöka att påverka.

Du tänker fortsätta att engagera dig i Borlänge?

-Det är många grejer som jag dragit igång och vill fullfölja. Som det här med centrum. Jag försöker att kombinera det. Jag tycker att det är skitskoj.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons