Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bytte karriär och blev årets lärling

Annons

Karin Jansson, 37 år, från Övre Svärdsjö jobbade med reklam i många år. Till en början var det mer eller mindre ett hantverksyrke. Men efter hand kom datorerna mer och mer.

- Jag blev trött på datorerna, det var mer hantverk när jag började.

Genom kunskapslyftet gick hon en utbildning på Lugnetgymnasiet i Falun och i december tog hon sitt gesällbrev. De senaste två åren har Stös måleri varit hennes arbetsgivare. Av de 18 målarna vid företaget är fyra kvinnor.

- Vi är nog unika. Det är roligt när det är blandat, säger Karin som också tycker det är skoj att det blir allt fler kvinnliga målare runt om i landet.

Hon trivs med jobbet och med arbetskamraterna. Och gillar att få byta arbetsmiljöer. Idag är hon i färd med att sätta färg på rummen på Hotell Galaxens sjätte våning.

Tidigare satt hon mest under ett och samma tak.

Hon har haft funderingar på att satsa på dekorationsmåleri, men det är svårt när man har barn. Då handlar det om utbildning i Norrköping eller Piteå.

Stipendiet "Årets Nordsjölärling", som hon får ta emot den 29 juni, instiftades 1987 vid Målareförbundets 100-årsjubileum.

Färgtillverkaren gav Målareförbundet ett belopp, varifrån det varje år ska delas ut ett stipendium och ett diplom till en lärling, som visat yrkesskicklighet och fackligt intresse.

Stipendiet är på 16 000 kronor och delas ut vid Målareförbundets förbundsmöte i Västerås.

Vad ska du göra för pengarna?

-Jag tänker hitta på någon resa, för mig och sambon, som har med måleri att göra.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons